Eldőlt a mindszenti víztorony sorsa

2023.08.11. 20:06

Robbantással bontják el az emblematikus épületet

Bár korábban felmerült, hogy megőrzik Mindszent emblematikus víztornyát, már akkor kétséges volt az 50 éves építmény terhelhetősége.Végül újat építenek majd a régi helyére.

Tábori Szilvia

Végére ér: nemsokára bonthatják a mindszenti víztornyot. Fotó: Kovács Erika

A nagyjából 50 éves, mostanra elöregedett technológiája miatt a régi mindszenti víztorony képtelen feladatait ellátni, ám szerették volna megmenteni a település emblematikus épületét. Először a későbbi részleges használata mellett döntöttek, bár kora miatt kétséges volt a régi építmény terhelhetősége. Külső pályázati támogatással azt tervezték, hogy szerkezetileg és statikailag is rendbe hozzák, illetve helyreállítják a felületi rongálódásokat. Majd egy kisebb víztoronnyal kiegészítve a régi és az új víztornyok közösen működtek volna. Ugyanis a víztoronyban lévő 2-300 köbméter víz a háztartásokban használt víz ellennyomását biztosítja. Ráadásul ez a mennyiség garantálja a városban kiépített tűz-víz hálózat kielégítő működését. Azt, hogy egy esetleges mentéskor a tűzoltóság egyszerre nagy mennyiséget használhasson fel. 

Valamivel később lezárult a dilemma: a statikai szakvélemények szerint sajnos menthetetlen a település emblematikus épülete. Így felújítása helyett a kivitelező egy új 300 köbméteres megépítését javasolta, amit az önkormányzat még tavaly év végén elfogadott. Úgy tudjuk, jelenleg az engedélyeztetési eljárásnál tart az ügy. Az építményt robbantással bontják majd le és az új víztorony a régi helyén épülhet meg. A robbantás időpontját csak az arra vonatkozó engedélyezés után jelölik ki. Arról egyelőre nincs információnk, hogy a telekommunikációs szolgáltatók torony tetején lévő antennáit ideiglenesen hol helyezik majd el. A beruházás várható befejezése viszont 2024 második negyedéve lehet. 

A „Délkelet-Magyarországi ivóvízminőség-javító program 1.” elnevezésű projekt az Európai Unió és az Európai Kohéziós Alap támogatásával a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében 2,488 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással valósul meg. Békésszentandrás, Fábiánsebestyén, Felgyő, Mindszent és Tömörkény településeket érintve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában