Szegedi egyetemi hírek

2023.08.29. 14:00

Szerte a világból érkeznek ifjú kutatók a szegedi bölcsészkar konferenciájára

Jubilál a szegedi bölcsészkar nemzetközi klasszika-filológiai konferenciája. Több mint egy tucat országból, köztük az USA-ból és Georgiából is érkeznek fiatal kutatók Szegedre.

Koós Kata

A konferencia védnöke az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának dékánja, Gyenge Zoltán. Achív fotó: Gémes Sándor

Augusztus 30. és szeptember 1. között rekordszámú résztvevővel, tizedik alkalommal rendez nemzetközi konfereciát a Szegedi Tudományegyetem Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszéke. A konferencia mottója egy latin mondás, amely lefordítva annyit tesz: „A művelt ember az egész világon otthon van”. Ebben sűrűsödik a programsorozat missziója is, arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a klasszikus ókorban gyökerező európai műveltség birtokosainak a világ minden táján otthont nyújt.

A konferencia egyik legfőbb célkitűzése, hogy a tudományterület fiatal kutatói számára fellépési és publikálási lehetőséget biztosítson. A szervezők elmondták, az esemény fontos célja az is, hogy a világ számos országából idesereglő fiatal kutatókkal a magyar ókortudomány, a neolatin stúdiumok és ezek recepciójának kutatása mellett Szeged városát és az SZTE-t is megismertessék és megszerettessék. 

Az idei konferencia szekcióinak témája lesz a görög irodalom, a későrómai birodalom, az ókori történelem, az antik vallástudomány, a római történelem, a kortárs adaptációk, a filozófia, a görög történelem, Augustus kora, a későantikvitás, Homérosz és a neolatin tanulmányok.

A szegedi bölcsészkaron három napon keresztül hatvannál több ifjú kutató számol be aktuális tudományos eredményeiről. A hat plenáris előadást olyan fiatal tudósok tartják, akik az elmúlt egy évtizedben több ízben is résztvevői voltak már a Sapiens Ubique Civis konferenciának, időközben pedig doktori fokozatot szereztek.

Az angol nyelven zajló konferencia résztvevői több mint egy tucat ország különböző egyetemeiről érkeznek: Európa egyetemein kívül – Ausztria, Belgium, Csehország, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Írország, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország – az Egyesült Államokból és Georgiából is. A hazai ókortudományt az SZTE mellett a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eötvös József Collegium, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem előadói képviselik.

A konferenciára minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában