Helyi közélet

2023.08.09. 19:13

Utcafórum egy szögesdrót kerítés miatt – Galéria

Makó Gerizdes városrészében szerdán délután azért kellett utcafórumot összehívni, mert egy dűlőút melletti telket annak tulajdonosa bérbe adta egy vállalkozónak, ő pedig azt hivatalosan kimérette. E szerint a dűlőút sávjának fele a telekhez tartozik – az újonnan kiderült tulajdonjogot most szögesdrótos kerítés jelzi, ami miatt a dűlőút járhatatlanná vált, a lakók meg felháborodtak.

Szabó Imre

A fórum lecsillapította az indulatokat, a lakók várják a megoldást. Fotó: Szabó Imre

– Ez így nem maradhat. A betonoszlopokra kihúzott szögesdrótba bárki beleeshet, aki erre jár. Különösen a bicikliző, rollerező gyerekeket féltem – mondta a Gerizdes városrészben lakó Hajdú Roland arról a kerítésről, ami miatt csütörtökön utcafórumot kellett összehívni Makón. A történet lényege: a Kertész és a Lisztes utca találkozásánál lévő telket a tulajdonosa kiadta egy vállalkozónak, aki annak határait földmérővel kimérette. Kiderült, hogy a telek határa jóval belenyúlik egy évtizedek óta használt dűlőútba, amit tanyán élők, gazdálkodók, illetve egy íjászegyesület tagjai használnak. A tulajdonjog jelzéseként kerültek ki a hónap elején a betonkarók meg a szögesdrót – elfoglalva a dűlőút fél sávját, ami így használhatatlanná vált.

Azt, hogy ez valóban sokakat zavar a környéken, jelezte: az utcafórumra jó 30-40 érdeklődő jött el. Botlik Anita, a körzet önkormányzati képviselője ezt azért hívta össze, mert érezte, hogy forrnak az indulatok. Nagyon sokan keresték meg őt a napokban személyesen, telefonon, nem egyszer keresetlen szavakat használva. A fórum mindenesetre már egy kicsit nyugodtabb mederben zajlott. A képviselőn kívül ott volt Bakos Tamás aljegyző és Farkas Éva Erzsébet polgármester is az önkormányzat képviseletében.

A találkozó végére kiderült: szerencsés esetben viszonylag gyorsan megoldódhat az ügy. – Az önkormányzat megkereste a tulajdonost, aki nem zárkózott el attól, hogy az önkormányzatnak eladja a mintegy 611 négyzetméteres területet – mondta Botlik Anita. Most az ezzel kapcsolatos egyeztetések folynak. Ha minden jól megy, az augusztus 30-iki testületi ülésre be is tudják terjeszteni az adásvételt szentesítő határozati javaslatot. Ezt követően a város visszaadja a dűlőút területét, ami újra 3 méter széles lesz, a fennmaradót pedig bérbe adja. Ha a tulajdonossal nem sikerül megegyezni a hivatalos értékbecslés alapján, akkor kisajátítási eljárás indul. Ez viszont hosszadalmasabb lehet, akár másfél-két évig is eltarthat. A szögesdrót persze ez esetben sem maradhat, hiszen azt ily módon kihelyezni szabálytalan, balesetveszélyes. Csak minimum 2 méteres magasságban, és csak a kerítés belső oldalán lehet kihúzni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában