Életükben először lubickolhattak a mélyszegénységben élő fiatalok a Balatonban

2023.08.09. 14:00

Vármegyei vállalkozó lett a rászoruló gyerekek angyalkája

Egy vármegyei vállalkozó nagylelkű adományának köszönhetően tölthettek el öt napot Balatonszemesen a Fatima Ház Alapítvány által segített, rászoruló gyerekek. A fiatalok többsége először lubickolt a magyar tengerben.

Koós Kata

Mesébe illő módon nyaralhatott 38 mélyszegénységben élő lurkó a Balatonon. Fotó: Kiss Erzsébet

Már-már mesébe illő módon jutott el július 24-28. között a Balatonra a Fatima Ház Alapítvány által támogatott 38 gyermek. A több mint száz vármegyei, mélyszegénységben élő gyereket segítő alapítvány költségvetése igencsak szűkös, Kiss Erzsébet kuratóriumi elnök tavasszal levélben kért több vállalkozótól támogatást a gyerekek táboroztatására. Júniusban csörgött a telefonja, és az egyik vállalkozó felajánlotta, hogy ötnapos balatoni kirándulást finanszíroz 30-40 gyerek számára. 

Még most is nehéz elhinni, hogy ez valóban megtörtént, akkora csoda volt ez nekünk. El nem tudom mondani, mennyire hálásak vagyunk, ahogy azt is nehéz lenne szavakba önteni, hogy mekkora élményt jelentett ez az utazás a gyerekeknek 

– mondta Kiss Erzsébet. A 7-18 éves fiatalok ugyanis még sohasem jártak a Balatonon. 

Fotó: Kiss Erzsébet 

Soha nem felejtem el azt a döbbenetet és örömujjongást, amivel annak a rengeteg víznek a látványát fogadták 

– tette hozzá a kuratóriumi elnök, aki nem akart visszaélni angyalkájuk jóindulatával, így igyekezett mindent a lehető legköltséghatékonyabban megoldani.

Az utazás vármegyebérlettel zajlott, balatonszemesi ifjúsági táborban foglaltak nagyon olcsón szállást, az ár a napi háromszori étkezést is magában foglalta. A gyerekek először lubickoltak a magyar tengerben, életükben először suhantak bobon a boglári kalandparkban, nézték meg a tihanyi apátságot, csodálták meg a panorámát a gömbkilátóból, és először hajókáztak. 

Minden érdekelte őket. Az egyik matrózt kifaggatták a hajó szivattyújáról, az irányításáról, a stabilitásáról. Nagyon élvezték az interaktív játékokat az apátságban, ahonnan „kisvonattal” utaztunk vissza a kikötőhöz. A sofőr nagyon élvezte, ahogy örömükben sikítoztak a gyerekek, úgyhogy néhol kicsit rá is gyorsított. Mondták is lelkesen, hogy még hullámvasutaztak is 

– mesélte Kiss Erzsébet. 

A kaland másik harminc gyerek számára a jövő héten Ásotthalmon folytatódik. A határőr laktanyát tavaly sikerült megvásárolnia az alapítványnak, és heroikus munkával addig újították, hogy immár elkezdődhet az első tábor. A napokban az utolsó csinosítások zajlanak, hogy jövő héten beköltözhessenek a tízéves lurkók, akik még soha nem voltak táborban. Egyetlen szépséghibája van csupán a táborhelynek: a vizesblokk már szinte majdnem kész, de szakértőre lenne szükségük a beüzemeléséhez. Kiss Erzsébet elmondta, amit tudtak, önerőből mindent megtettek. Jelenleg nincs más választásuk, maguk próbálkoznak a beüzemeléssel, közben pedig bíznak egy újabb csodában, hátha akad még egy vármegyei angyalkájuk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában