Csongrád-Csanád vármegye

2023.08.29. 07:00

Vármegyénkben is van segítség a gyötrő migrén ellen

A migrénes rohamok a munkát, a gyermeknevelést és a hétköznapi teendők ellátását is korlátozhatják, éppen ezért fontos, hogy az érintettek mielőbb orvoshoz menjenek. Szakszerű ellátás a hazai fejfájáscentrumokban kapható, Szegeden három helyszínen várják a betegeket.

Kiss Anna

Hazánkban több mint 1 millió személy életét keseríti meg a migrén. Kiemelt képünk illusztráció.

Fotó: Gémes

Világszerte 1 milliárdnál is több ember életét keseríti meg a migrén, amely hazánkban legalább 1,2 millió személyt érint. A bénító, akár 72 órán át tartó, erős fájdalommal járó rohamok epizodikus vagy akár rendszeres munkaképtelenséget okozhatnak, súlyos esetben akadályozhatják a hétköznapi teendők ellátását is. A Swiss Medical Fejfájáscentrum és a Magyar Fejfájás Társaság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a migrén hazánkban évente mintegy 1,4 millió kieső munkanapot okoz, valamint további 2,4 millió munkanapon csökkent termelékenységet és hatékonyságot jelent.

Éppen ezért fontos, hogy a migrénnel élők hatékony segítséget kapjanak, ezt a célt szolgálják a hazai fejfájáscentrumok. Vármegyénkben három szegedi helyszínen várják a pácienseket. Állami intézményként a Semmelweis utca 6. szám alatt a Neurológiai Klinika fogadja a betegeket, az ellátáshoz előzetes telefonos egyeztetés és beutaló szükséges. Magánintézményként a Kállay Albert utca 7. szám alatti Proaktív Egészségközpont és a Tisza Lajos körút 95. szám alatti Frida Med Klinika nyújt segítséget.

Ertsey Csaba neurológus, a Swiss Medical Fejfájáscentrum vezetője rámutatott, a migrén a közismert krónikus betegségeknél, így például a cukorbetegségnél vagy a magas vérnyomásnál is komolyabb mértékben korlátozhatja az érintettek életét és ronthatja az életminőségüket. Jelezte, a fejfájáscentrumokban évente csupán az érintettek 2 százaléka, 20-25 ezer ember kap ellátást és terápiás javaslatot, pedig a migrén elleni küzdelem kezdő és egyben legfontosabb lépése a pontos orvosi diagnózis megszerzése.

Közölte, a legfontosabb jelzés arra, hogy a visszatérő vagy rendkívül erős fejfájással orvoshoz kell fordulni az, ha valaki heti rendszerességgel kénytelen fájdalomcsillapítót szedni. Ertsey Csaba szerint, aki már átélte az első néhány rohamot, és felismeri magán a migrén jellemzőit, esetleg évek óta rendszeresen szed gyógyszert, mindenképpen keresse fel házi- vagy kezelőorvosát, akitől információt kaphat a fejfájáscentrumokról is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában