Szegedi hírek

2023.09.09. 20:57

Hangulatát rajzolta az égre Veres Zoltán - Fotók

Koós Kata

Szombaton húsz látványos produkcióval várták a pilóták a légiparádé résztvevőit. Fotó: Török János

Sárkány- és vitorlázó repülők, ejtőernyősök, helikopterek, duplafedeles gép és hidroplán is attrakciózott a Szeged International Airshow második napján. Pénteken Besenyei Péter világkupa győztes volt a nap magyar sztárvendége, szombaton pedig Vári Gyula többszörös magyar bajnok és Veres Zoltán Európa-bajnok és többszörös Guiness-rekorder lélegzetelállító manővereit élvezhette a közönség. Veres Zoltán elmondta, nem készült előre koreográfiával, rögtönzött a bemutatója során. 

Talán egy hangszerhez tudnám hasonlítani. Amikor az ember jazzt játszik például egy trombitán, és csak ami az eszébe jut, azt fogja, kiéli a hangulatát a hangszerben. Valami ilyesminek tudnám ezt a bemutatót nevezni, egy hangulatot rajzoltam az égre

 – részletezte a pilóta, aki 2007-ben állította fel az orsózás világrekordját 408 egymást követő orsóval, továbbá a kötelékrepülés világcsúcsát is a legnagyobb súlykülönbségű repülőgépek között. Hosszas ovációval és vastapssal jutalmazták bemutatóját a szegedi reptér látogatói.

Szintén nagy közönségkedvenccé vált a légiparádé mindkét napján égbe röppent Imreh Lajos "Lujó". Füstölgő helikopter-showja alatt stílusosan AC/DC dübörgött a hangszórókból. A MI-2 Heliforce főpilótája lehengerlő profizmussal táncoltatta meg a 3,5 tonnás vasmadarat az égbolton. A szakemberek elmondták, a világon mindössze néhány pilóta lenne képes reprodukálni bemutatóját. Többször függőlegesbe emelte, majd a farka körül forgatta a helikoptert, a produkció végén pedig piros-fehér-zöld tűzijátékkal zárta a showt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában