Helyi közélet

2023.09.08. 19:53

Sztárokkal vár a makói Hagymafesztivál

120 kiállító, valamint a hazai könnyűzene élvonala várja a közönséget Makó legnagyobb szabadtéri rendezvényén. Idén változatos kulturális és gasztronómiai programokkal készültek. Szombaton este a TNT és a Groovehouse, vasárnap pedig a Blahalouisiana és a Follow the Flow lesz a sztárvendég, de az idén 30 éves makói Magán Zeneiskola fúvószenekarával is találkozhat majd a publikum.

Jeszenszky Zoltán

A szabadtéri fesztivál belépőjegy nélkül látogatható. Fotó: Kormos Tamás

Szakmai rendezvényként indult még 1991-ben, majd az elmúlt három évtizedben Makó és térségének legnagyobb szabadtéri kulturális programsorozatává vált a Hagymafesztivált. A három évtizede íródó történetében csak a koronavírus-járvány okozott átmeneti szünetet, de tavaly már újra a Maros-parti városban randevúzhatott a hagymához kötődő szakma és a kultúrára fogékony publikum. Idén több újdonsággal is készültek a szervezők, sőt, Makó magyar ajkú, magyar többségű határon túli és inneni testvértelepüléseiről – Csíkszeredáról, Korondról, Igazfalvából, Sárospatakról és Nagyszentmiklósról – is érkezett delegáció a szeptemberi fiesztára.

Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere a megnyitón hangsúlyozta, hogy igyekeznek megmutatni azokat a mezőgazdasági értékeiket, amelyek részben vagy egészben még jelen vannak a városban, hiszen ezt a tradíciót nemcsak szimbólumként szeretnék tovább őrizni, hanem élő, eleven hagyományként. Köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy szimbólumként a hagyma most már Makó minden területén megjelenik, elsősorban az épített örökségben, épületekben, a Makovecz-kultúrában, a szobrokban, a Hagymatikum gyógyfürdőben, amelynek bővítése hamarosan befejeződik és a reményeik szerint jövő tavasszal átadják a nagyközönségnek. Ez egy olyan újfajta vállalkozói turizmust indíthat el Makón, ami új lendületet adhat a „hagymakultúrának” – fogalmazott a városvezető.

A vasárnap estig tartó fesztivál a család minden tagja számára kínál kikapcsolódási lehetőséget, elfoglaltságot. Szombaton lesz főzőverseny, mezőgazdasági gépbemutató és nemzetközi veteránjármű találkozó. Az érdeklődők találkozhatnak Oláh Tamás vállalkozói trénerrel, a televíziós műsorokból ismert Balogh Levente üzletemberrel, továbbá résztvehetnek a sikeres, fiatal makói vállalkozókkal folytatott kerekasztal-beszélgetésen. A főtéren felállított színpadon vasárnap estig egymást váltják a helyben vagy országos szinten jegyzet művészek, táncegyüttesek és sztrázenekarok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában