Szegedi hírek

2023.09.04. 17:55

Újranyitják a JATE Klubot – Galéria

Pop art stílusban megújult beltéri dizájnnal és az egyetemisták pénztárcájához igazodó árakkal nyit újra a Szegedi Tudományegyetem legendás szórakozóhelye, a JATE Klub. Csütörtökön gólyabulival indul újra az élet, a kulturális programok az Őszi Kulturális Fesztivállal egy időben startolnak.

Koós Kata

A legendás szórakozóhelyet kettős küldetéssel indítják újra: egyszerre lesz az éjszakai és a kulturális élet színtere. Fotó: Karnok Csaba

Az SZTE vezetősége hétfőn jelentette be az idén ötvenéves JATE Klub újranyitását. Szabó Gábor korábbi rektor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, 1973-ban még azon versengtek hallgatótársaival, hogy ki tud két jegyűnél nem nagyobb számú klubigazolványt szerezni. Úgy fogalmazott, a JATE Klub kezdettől fogva a hallgatói élet középpontja volt. Nem csak mint szórakozóhely, hanem mint meghatározó kulturális események színtere. A régi rendszerben, az Aczél György-féle három „t” időszakában elsősorban a periférián, a tűrt és tiltott vékony mezsgyéjén egyensúlyozó művészek léptek fel, így a hallgatók számára egyfajta lázadás is volt a klubtagság. 

Persze annak idején is lehetett itt kapni szeszt is, de az elég mellékes dolog volt. Az volt a fontos, hogy a különböző karokhoz tartozó emberek találkoztak egymással. Azt nem gondolom, hogy egy újabb szórakozóhelyet Szegeden van értelme fenntartani. Azt gondolom, hogy a JATE Klubnak addig van értelme, amíg olyan programok lesznek itt, amelyekért azok jönnek el elsősorban, akik szeretnének egy kicsit többet elvinni az egyetemről, akik nem pusztán diplomásnak, hanem értelmiséginek készülnek

 – mondta Szabó Gábor.

Rovó László rektor azzal a javaslattal egészítette ki a gondolatmenetet, hogy talán érdemes lenne az üzemeltetőknek leárnyékolni a klubot, hogy a telefonok helyett még inkább egymásra tudjanak figyelni a hallgatók. Fendler Judit kancellár pedig úgy fogalmazott, a klub újranyitása nem puszta nosztalgia, hanem értékőrzés, egy virágzó közösségi tér újraépítése.

A klubot a Belváros Market Kft. üzemelteti majd, az árakat a hallgatók pénztárcájához igazították. Kávét 300, 4 deciliter csapolt sört 500, kisfröccsöt 300 forintért lehet már kapni. Koncz Erika klubmenedzser elmondta, a bulik már a héten elkezdődnek. Csütörtökön a gólyáknak, pénteken a külföldi hallgatóknak rendeznek partit, szombaton összegyetemi bulit tartanak. A klub napközben kávézóként üzemel majd, a beltér pop art stílusú dizájnt kapott, a ruhatárat és a vizesblokkokat is teljesen megújították. A kulturális programok – a szakestek, előadások, pódiumbeszélgetések, kiállítások – az Őszi Kulturális Fesztivállal egy időben kezdődnek majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában