Szegedi egyetemi hírek

2023.10.18. 07:00

A városi lakosság „láthatatlan gyilkosát” vizsgálták az SZTE kutatói

Meglepő, de télen a közutakon jóval tisztább a levegő, mint a lakóépületek környékén – állapították meg a Szegedi Tudományegyetem szakemberei legújabb kutatásuk során. 1300 európai mintaterületen vizsgálták a városi lakosság „láthatatlan gyilkosa”, azaz a porszennyezés okait.

Koós Kata

1301806378A fűtési szezonban a lakóépületek környékén nagyon magas a levegő portartalma. Nyáron azonban fordul a kocka. Fotó: Shuterstock

Fotó: NadyGinzburg

A tudományterület legjobbjai közé tartozó Atmospheric Pollution Research szakfolyóiratban publikálták legújabb tanulmányukat az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézetének kutatói a napokban – tájékoztatott a Szegedi Tudományegyetem közleményében. A szegedi szakemberek 1300 európai városi és város környéki mintaterületen vizsgálták a porszennyezés okait. A kutatók kiemelték, hogy a probléma súlyát jól érzékeltetik azok a tanulmányok, amelyek szerint a Földön minden ember élettartama átlagosan három évvel hosszabbodna, ha a légszennyezés megszűnne. Különösen komoly gond ez a városokban, ahol a lakosság „láthatatlan gyilkosa” a magas portartalmú, szennyezett levegő. Arra is emlékeztettek, hogy az M1-es autópályán márciusban kialakult tömegbalesetet is a porvihar miatt hirtelen lecsökkenő látótávolság okozta. 

Legújabb kutatásuk során arra a kérdésre keresték a választ, hogy milyen összefüggés mutatható ki a szálló por mennyisége és a városi területhasználat kiterjedése között. Kimutatták például, hogy bizonyos területhasználat típusok az év eltérő időszakaiban „kétarcúan viselkednek”. A legérdekesebb összefüggést a közúthálózat kiterjedése és a levegő havonkénti átlagos szálló portartalma között találták.

– Legújabb eredményeink szerint a fűtési szezonban kimutathatóan tisztább a levegő, kevesebb a szálló por koncentrációja a közutak környékén, mint a beépített területen. Ez a minket is meglepő eredmény a közlekedő járművek menetszelével magyarázható. Télen ugyanis a fűtés miatt a lakóterületek környékén nagyon magas a levegő portartalma. Ekkor a járművek mozgása miatt kialakuló szél kitakarítja az útmenti területek levegőjét, ezért a közutak környezetében kevésbé szennyezett a levegő porral, mint a lakóépületek környékén. Ezzel szemben a fűtési időszak végétől kezdődően megfordul a helyzet. Nyáron már szinte kizárólagos szennyezőforrásként a közúthálózat növeli a városi és városkörnyéki területek porszennyezését. Mivel nyáron már nincs fűtés, ekkor a gépkocsik, teherautók és buszok kipufogógázai válnak a városi levegő elsődleges szennyezőforrásaivá

 – részletezte Szilassi Péter, az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézet egyetemi docense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában