Helyi közélet

2023.10.21. 07:00

Az 1956-os eseményekre emlékeznek a vármegyében

Csongrád-Csanád vármegyei mindegyik településen lesz valamilyen megemlékezés a hétvégén, de leginkább hétfőn az 1956-os forradalom és szabadságharcról. Alább összeszedtünk néhány kiemeltebb programot, a teljesség igénye nélkül.

Suki Zoltán

Koszorúzásokkal emlékeznek a hősökre. Archív fotó: Karnok Csaba

Szinte minden vármegyei településen lesznek megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadságharcról. Próbáltuk összeszedni néhányat, hogy tudják: hova lehet menni ünnepelni a hétvégén.

Szentesen október 22-én, vagyis vasárnap tartják a megemlékezést a Rózsa Gábor téren, az 56-os emlékműnél. Ott este 6-kor Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke mond majd beszédet.

A szegedi központi önkormányzati rendezvény az 1956-os forradalom 67., és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 34. évfordulója alkalmából hétfőn 10 óra 45 perckor az Országzászló ünnepélyes felvonásával kezdődik a Széchenyi téri városháza előtt. Ez díszünnepséggel és koszorúzással folytatódik Nagy Imre szobránál Rákóczi téren, ahol Binszki József alpolgármester beszél majd.

Több koszorúzás is lesz aznap. Egyebek mellett 10 órakor a Csillagbörtön falánál, utána a nemzetőrség emléktáblájánál a Honvéd téren, és az 1956-os emlékműnél, a Rerrich Béla téren.

Az 1956-os hősökre emlékezik a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal is a Rerrich Béla téren, Szegeden. Az eseményen jelen lesz Salgó László, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal főispánja, Antal Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánhelyettese, és itt tartja megemlékezését a szegedi Fidesz és KDNP is. Hódmezővásárhelyen hétfőn 17 órakor az Örökmécsem emlékműnél találkoznak az ünneplők, a Nagy Imre sétányon. Itt Márki-Zay Péter polgármester, és Jeszenszky Géza volt külügyminiszter mond majd beszédet.

Szentesen az önkormányzat hétfőn tartja a megemlékezést, délelőtt 10 órakor a Kossuth téren.

Csongrádon hétfőn 10 órakor ünnepi testületi ülést tartanak, ahol Bedő Tamás polgármeszet beszél majd. Ezután itt is ünnepi műsor lesz. Tiszaszigeten Ferenczi Ferenc polgármester várja az ünneplőket a Vedres István Faluházban délelőtt 11 órakor. Az iskolások műsora után koszorúzni fognak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában