Helyi közélet

2023.10.07. 09:00

Búcsú Dr. Sonkodi Sándortól

Életének 86. évében elhunyt Dr. Sonkodi Sándor belgyógyász, nephrologus professzor, a hypertonia gondozás minősített orvosa. Egykori beteg emlékszik rá.

Delmagyar.hu

Forrás: med.u-szeged.hu

Életének 86. évében, 2023. október 4-én elhunyt Dr. Sonkodi Sándor belgyógyász, nephrologus professzor, a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora. Betegei, tisztelői nevében Purgel Zoltán búcsúzik tőle.

Huszonhárom évvel ezelőtt, 24 évesen, súlyos veseelégtelenséggel kerültem a Szegedi Tudományegyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájára, professzor úr osztályára. Nagyon nehéz időszak volt ez számomra, Dr. Sonkodi Sándor ebben a helyzetben lelkileg is támaszt jelentett számomra, mindent megtett azért, hogy ne kelljen életem végéig dialízisre járnom. Sokszor éreztem azt, hogy fiaként kezel.

És nem csak betegként, hanem később a Magyar Lupus Egyesület vezetőjeként is bármikor számíthattam segítségére. A professzor eljött előadást tartani betegfórumunkra, írt magazinunkba. Sohasem felejtem el, hogy 2007-ben Szegvárra a fotókiállításomra is ellátogatott, amely nekem különösen nagy elismerés volt.

Amikor Szegedre utazom, és megpillantom a Szeged táblát, mindig eszembe jutnak az általa mondottak. A sors úgy hozta, hogy tegnap Szegeden volt dolgom, amikor a rakparton haladtam el, felnéztem az I. számú belklinika épületére, és azon gondolkodtam, hogy ő most ott lehet-e az első emeleti irodájában… Terveztem, hogy pár év múlva meglátogatjuk a gyermekemmel, hogy ő is köszönetet tudjon mondani neki.

Halálhíre nagyon megrendített, most olyan érzés van bennem, mintha „egyedül maradtam” volna.

Professzor úr, emlékeimben örökre megőrzöm. Kisfiamnak pár év múlva mesélek önről. Arról, hogy milyen egy régivágású úriember, milyen egy igazi orvosprofesszor, és hogy mit tett a vesebetegséggel élőkért, az orvostudományért, Magyarországért, Szegedért.

Drága professzor úr, nyugodjon békében!


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában