Helyi közélet

2023.10.19. 08:40

Felmérték a gerizdesi platánokat

Szabó Imre

Gerizdesnek különleges hangulatot adnak a platánok. Fotó: Szabó Imre

A városban évről évre felméri egy szakember a város faállományának egy részét. Idén Gerizdes városrész volt soron, amely a platánfákról nevezetes. A megítélésük ellentmondásos: az ott lakók kevésbé szeretik, mert nem győzik takarítani az elszórt termését, lehullott levelét, de az is igaz, hogy az évtizedes fák árnyat adnak és különleges hangulatot kölcsönöznek az utcáknak.

A lajstromba vétel során két hét alatt mintegy száz platánt vizsgált meg szemrevételezéssel, illetve részben műszerrel Szabó József Kristóf okleveles erdőmérnök, faápoló, favizsgáló szakmérnök. Ő az, aki korábban az Úri és a Teleki utcai, illetve a fürdő körüli fákat is ellenőrizte. A gerizdesiekről kiderült: mindössze öt beteg van köztük, ami ahhoz képest figyelemre méltó, hogy az 1960-as, 70-es években ültették azokat. Kettőt javasolt kivágásra.

Annak idején a csemetéket a tanács adta a lakóknak, ők végezték el az ültetést

 – mondta a szakember. Utólag a fajta megválasztása nem tűnik szerencsésnek, mert ma már a legtöbben tehernek érzik a fákkal kapcsolatos munkákat és komposztálni sem hajlandóak – állapította meg. Szerinte a koronájuk rendben tartására érdemes volna több figyelmet fordítani, ennek híján viharos időben ugyanis akár nagyobb ágak is leszakadhatnak.

A fadoktor szerint az egész várost tekintve Makó szerencsés helyzetben van, mert sok a fa, és többségük szépen gondozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában