Helyi közélet

2023.10.26. 14:20

Fontos fejlesztés valósult meg vármegyénk legfiatalabb településén – Galéria

Több mint ezer méternyi csatornát újítottak meg Újszentiván legkritikusabb részein. A beruházást csütörtökön adták át, amikor a helyieknek szemléletformáló programot tartottak, hogy otthon mindenki hatékonyan tudja felhasználni a lehullott csapadékot.

Kiss Anna

A lakosság figyelmét is felhívták a vízvisszatartásra és a csapadékvíz hasznosítására Újszentivánon. Fotó: Török János

Hivatalosan is befejeződött Újszentivánon a belterület csapadék- és belvízelvezetés fejlesztésének ötödik üteme 127 millió forint pályázati forrás segítségével, amelyet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban nyert el az önkormányzat. A beruházás érintette a Fürj, a Major, a Móra és az Arany János utcát, összesen 1094 méter csatornát újítottak meg. Továbbá egy földalatti szikkasztómezőt is kialakítottak arra az esetre, ha a nyílt felszínű tároló eltelítődne csapadékvízzel. A projekt átfogó célja volt az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és a kockázat megelőzés is.

A beruházást csütörtökön adták át ünnepélyesen. Az eseményen Mihálffy Béla országgyűlési képviselő arról beszélt, öröm számára látni, hogy szépen fejlődnek a kistelepülések, és azt is, hogy jó kezekben vannak a falvak. Megjegyezte, szükség van a fejlesztésekre, hogy a kisebb települések lakói érezzék, jó itt élni, hogy a fiatalok ne vándoroljanak el. Megjegyezte, ennek jó példája Újszentiván, ahova tömegesen költöznek, éppen ezért az egyik legfiatalabb korfájú település nemcsak a vármegyében, hanem az országban is.

Az átadón Gémes László, a Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, bár sokan azt hangsúlyozzák, hogy a fejlesztések uniós forrásokból valósulnak meg a vármegyében, azonban ez nem így van, hiszen még nem érkeztek meg a támogatások hazánkba, ezért a kormány előfinanszírozza a beruházásokat. Tehát a kormány segítsége nélkül a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése sem jöhetett volna léte.

A vármegyei elnök szólt arról is, hogy szépen fejlődnek a falvak Csongrád-Csanádban, azonban nem volt ez mindig így, hiszen 2010 előtt a nagyvárosok árnyékában a kisebb településeknek nem jutott forrás, nem tudtak előrejutni, arra csak a városok kaptak lehetőséget, ezért a falvakból elvándoroltak a fiatalok. Hozzátette, ma már viszont ott tartunk, hogy a kistelepüléseket választja ez a korosztály, hiszen szépen fejlődnek, minden igényüknek eleget tesznek.

Az ünnepélyes átadót egy szemléletformáló program követte a Civil Házban, ahol a lakosság kapott hasznos információkat arról, hogy miként tudnak gondoskodni saját otthonaikban a vízvisszatartásról. Radvánszky János geológus és Lepár Sarolta környezetvédelmi szakreferens előadását hallgathatták meg a jelenlévők. A program végén tombolasorsolás volt, vízgyűjtő edényeket lehetett nyerni. A felnőttek mellett a 3 és 7 év közötti gyerekek figyelmét is ráirányították a víz megőrzésére, alkotói pályázatot hirdettek számukra Vigyázok a vízre! címmel. Az alkotásoknak a csapadékvíz felhasználásáról és a vízzel kapcsolatos élményekről kellett szólnia. Az eredményeket csütörtökön hirdették ki, a nyertesek vásárlási utalványokat kaptak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában