Helyi közélet

2023.10.04. 20:00

Lesz-e hatása a háborúnak Moldovára?

Érezhetően megváltozott a hangulat Moldovában, már nem tartják annyira reálisnak azt, hogy az orosz-ukrán háború átterjed oda. Erről Veress Csongor Balázs, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója beszélt szerdán. Érdekes információkat osztott meg Szegeden.

Kiss Anna

Veress Csongor Balázs mutatta be Moldovát a szegedi közönségnek. Fotó: Török János

Az Európa legszegényebb országának számító Moldovában eddig nem történtek harci cselekmények, de bármilyen provokáció eszkalálhatja a háborút. Hova vezet mindez? Térségünk stabilitása és az ukrajnai harcok elszigetelése szempontjából elengedhetetlen a 2 és fél milliós kis ország helyzetének megértése. Éppen ezért szerdán a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szegedi képzési központjában Veress Csongor Balázs, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója beszélt az ország helyzetéről.

Beszámolóját a Koszovó–Románia Eb-selejtezővel kezdte, mely félbeszakadt és körülbelül 50 percig állt azért, mert a román ultrák Koszovóellenes rigmusokat skandáltak, többek közt azt, hogy Koszovó az Szerbia, valamint transzparenseken is hasonlókat üzentek. Mindezért a román szurkolók egy enyhébb büntetést kaptak az UEFA-tól.

Veress Csongor Balázs rámutatott, Besszarábia, vagyis a Moldovai Köztársaság a legszegényebb ország volt Európában egészen a háború kitöréséig, most Ukrajna a legszegényebb. Hozzátette, nagyon jó termőfölddel rendelkező ország, ami messzeföldön híres a szőlőtermesztéséről. Az országban található a világ legnagyobb pincéje, amiben 2 millió palack bort tárolnak, valamint 70 kilométer hosszú földalatti pince kapcsolódik hozzá.

Fotó: Török János

A szakértő úgy fogalmazott, sokági egy hintán volt az ország, hiszen hol Romániához, hol Oroszországhoz tartozott, végül a '80-as években kimondták, hogy a román a hivatalos nyelvük és latin betűkkel kezdtek írni, majd 1991-ben kikiáltotta a függetlenségét a Szovjetuniótól. Ugyanakkor az ott élők továbbra sem vallják magukat románnak, hanem moldávnak mondják magukat.

Fotó: Török János 

Megjegyezte, itt található Kelet-Európa legnagyobb fegyverraktára, amihez a Szovjetunió szétesése óta nem igazán nyúltak hozzá, viszont tartottak attól, hogy ha az oroszok győznek az ukránokkal szemben, akkor majd Moldova ellen fordulnak. A háború kitörésekor 500 ezer menekült érkezett az országba, azonban ebből mintegy 150 ezren maradtak ott. Incidensek voltak egyébként, repülőtér légterébe repültek be drónok, emiatt tízszer kellett lezárni a repteret, az iskolákban bombariadók voltak, továbbá rakéták maradékai hullottak az ország területére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában