Szeretnék elérni, hogy szívet melengető közösségi eseménnyé is váljon a sírkertek látogatása

2023.10.31. 09:00

Vármegyénk 13 településén lesz fényinstalláció november 1-jén a temetőkben

Kovács Erika

Harmadik alkalommal rendezi meg a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete november 1-jén a mindenszenteki mécsesgyújtást. A kezdeményezés Hódmezvásárhelyről indult a Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. szervezésében, amely országos programmá nőtte ki magát. Az elmúlt három évben egyre több település csatlakozott a programhoz. Ebben az esztendőben már 45 településen láthatnak a temetőbe látogatók különleges fényinstallációkat.

Az első évben országosan 14, tavaly 28, idén pedig 45 település csatlakozott a rendezvényhez. A mindenszenteki mécsesgyújtás elsődleges célja a kegyeleti kultúra fejlesztése. Bár mindenszentek napja elsősorban az egyéni, vagy családi emlékezet napja, de a fényinstallációval azt is szeretnénk elérni, hogy bizonyos értelemben szemet gyönyörködtető, szívet melengető közösségi eseménnyé is váljon a temetőlátogatás

 – mondta Varga György, a Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. ügyvezetője.

Mint az előző években, így most is a temetőkben mécsesekből különböző formákat raknak ki a szervezők közösen a sírkertekbe látogatókkal, amelyet együtt gyújtanak meg. Idén a vármegyében 13 település csatlakozott a fényinstalláció akcióhoz: Ásotthalom, Ferencszállás, Hódmezővásárhely – Katolikus temető, Királyhegyes, Mindszent, Mórahalom, Nagylak, Pitvaros, Ruzsa, Szatymaz, Szeged – Belvárosi temető, Székkutas és Zsombó. 

A program országszerte november 1-jén, szerdán 16 órakor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában