Helyi közélet

2023.11.02. 12:16

December 17-én választások lesznek Szerbiában

Delmagyar.hu

Forrás: magyarszo.rs

Aleksandar Vučić, szerb államfő szerdán december 17-ére írta ki az előrehozott parlamenti választásokat, ezzel feloszlatta a köztársasági képviselőházat, amely a 2022. április 3-án tartott választások után állt fel.

 Nehéz időket élünk. Háborúk és konfliktusok idején egységesnek kell lennünk a nemzeti és állami érdekek megőrzése érdekében. Olyan időszak vár ránk, amikor jelentős nyomás nehezedik mindannyiunkra a Koszovóval fenntartott kapcsolatok és más regionális és világproblémák miatt. Szerbiának meg kell őriznie a békét és a stabilitást, de a belső egységét is. Ez a kampány lehetőséget kínál arra, hogy civilizált módon mutassunk be a polgároknak olyan ötleteket, programokat, politikát, amelyek soha nem sodorják veszélybe létfontosságú érdekeinket 

– mondta az államfő, és jó választási szereplést kívánt az indulóknak, majd reményét fejezte ki, hogy ezekkel a választásokkal erősíteni tudjuk a demokráciát.

Vladimir Orlić, a köztársasági képviselőház elnöke 65 önkormányzatban írta ki a helyhatósági választásokat. A házelnök arra szólította fel a polgárokat és a politikai élet résztvevőit, hogy vegyenek részt a választásokon, hogy az ország megmutathassa demokratikus kapacitását.

A kormány október 30-án kezdeményezte a parlament feloszlatását és előrehozott választások kiírását. A Vučićnak küldött javaslatukat azzal az indokolták, hogy az előrehozott választások a demokrácia magasabb fokát biztosítanák, csökkentenék a társadalmi feszültségeket.

Olvasható a MagyarSzó oldalán. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában