Helyi közélet

2023.11.27. 20:09

Elárvult a mozgáskorlátozottak csongrádi csoportja

Elengedte a csongrádi mozgáskorlátozott csoport kezét a vármegyei egyesületük. Egy éve nincs csoportvezetőjük, kizárták őket hivatalos helyiségükből és a tagság is jelentősen lecsökkent.

Darók József

Egy éve már, hogy nincs vezetője, sem helyisége a csongrádi csoportnak. Archív fotó: Majzik Attila

Negyven évvel ezelőtti megalakulásakor 200 fölötti taglétszámmal működött a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének csongrádi csoportja. Elmondható, hogy a mindennapi ügyintézés mellett aktív, pezsgő közösségi élet folyt, több alkalommal adott otthont Csongrád a megyei találkozóknak, melyen 6-800 fő is megjelent, de szintén több száz fős részvétellel rendeztek Ki mit tud?-okat, a tagoknak kirándulásokat szerveztek, eredményesen indultak pályázatokon. A város támogatását mindig megkapták, és ez még mindig így lenne, ha nem történtek volna bizonyos változások.

A csoport rendelkezett egy közösségi helyiséggel, ahol rendszeres ügyeletet tartottak, naprakészen tudtak segíteni a hozzájuk fordulóknak. Az otthonossá tett, bútorozott helyiség a megyei egyesület tulajdonában van. Nemrégiben a csongrádi csoport tudomására jutott, hogy eladhatják a fejük fölül az ingatlanrészt. Ennek híre eljutott a városba, és ez lehet az alapja az elmúlt egy évben történteknek.

Csongrádon csaknem negyed évszázada vezette hozzáértéssel, szeretettel a csoportot egy sorstársuk, Meló Zoltánné, aki tavaly év végén lemondott tisztségéről. Egyet nem értés alakult ki a megyei elnökkel, aki nem volt hajlandó együtt dolgozni a leköszönő titkárral, egyébként a csoport továbbra is ragaszkodott helyi vezetőjéhez. Az eredménytelen választás után a vezetők visszamentek Szegedre, a hivatali helyiség ajtaját bezárták, a kulcsot magukkal vitték. 

A helyiek hiába javasoltak újabb időpontot a választásra, azóta sincs új vezetője, titkára a ma már 60 főre apadt csongrádi tagságnak, pedig már lenne új jelöltjük a feladatra. Működés hiányában a városi támogatásra sem számíthatott idén a csoport.

Murányi László, mint önkormányzati képviselő és mint az egyesület alapítványának egykori vezetője, szívügyének érzi, hogy segítsen rajtuk. Lapunknak elmondta, még ezzel a leszállóágba került létszámmal is az egyik legnagyobb csongrádi egyesületről van szó, és szeretné segíteni a csongrádi csoport szabályszerű működését és életben tartását. A legutóbbi közgyűlésekre a csongrádi küldötteket meg sem hívták, így az alapszabály nemrég történt megváltoztatásával már lehet, hogy a tagságuk sem áll fenn. Megpróbálta felvenni a kapcsolatot az elnökkel, de vele sem áll szóba – mondta. 

– Nem akarok ütközni, a megoldásokat keresem, segítséget várnék hatvan ember érdekében, mert elárvultak – fogalmazott a képviselő, aki mindezeket a tényeket megírta az országos elnökségnek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában