Helyi közélet

2023.11.09. 15:31

Életmódváltó klímaakcióhoz csatlakoztak

A Szabad Terek országos hálózat egyhónapos, életmódváltó klímaakciójához csatlakozott a szegedi Megálló Közösségi Ház közössége. Arra igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy tudatos vásárlással a helyi termelők támogatásán túl nagyban hozzájárulhatunk környezetünk és saját egészségünk jóllétéhez is.

Koós Kata

Az ötven kilométeres kihívás részleteit Veszprémi Szilveszter, Rákos Blanka és Zatykó Benedek ismertette. Fotó: Török János

A környezettudatos szemlélet melletti elköteleződés korántsem új keletű a szegedi Maszk Egyesület által fenntartott Megálló Közösségi Ház berkeiben. Veszprémi Szilveszter, az intézmény közösségszervezője elmondta, közösségi kertet tartanak fenn, szerveztek már klímaszorongással kapcsolatos workshopot és zöld közösségi hétvégéket, rendszeresek a ruhacsere akciók a házban, továbbá nemrég ünnepelték egyéves évfordulóját a komposztfutár programnak.

Fotó: Török János

Utóbbi lényegét Zatykó Benedek környezetvédelmi aktivista, komposztfutár foglalta össze. Az akcióhoz csatlakozó szegedi háztartásokból, kollégiumokból, cégektől kerékpáros futárok szállítják el a tarjáni közösségi házba a komposztálható hulladékot. A keletkező humuszt a közösségi kertben használják föl, de a lakosság is igényelhet belőle.

Fotó: Török János

Rákos Blanka, a hamarosan záruló 50 kilométeres kihívás főszervezője elmondta, Budapest mellett öt vidéki város – köztük Szeged – csatlakozott a programhoz. A résztvevők vállalták, hogy egy hónapon át csak olyan termékeket fogyasztanak, amelyeket a lakóhelyük 50 kilométeres körzetében termelnek vagy állítanak elő. Ahogy fogalmazott, ez azért hasznos, mert így nem a fél világon átutaztatott élelmiszerek, hanem szezonális, termelői, lehetőleg vegyszer- és csomagolásmentes alapanyagok kerülhetnek a konyhaasztalra. Ezáltal a kihívás résztvevői nem csak a helyi termelőket támogatják, de nagyban hozzájárulnak környezetük és saját egészségük megóvásához is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában