Helyi közélet

2023.11.03. 14:40

Ingyenmellény és bicikliátvizsgálás volt Szegeden

Ingyen adták a rendőrök a láthatósági mellényt a szegedi Szent István téren pénteken délelőtt. Így hívták fel figyelmet arra, hogy ősszel egyre rosszabbak a látási viszonyok, és fontos, hogy mindenki észrevehető legyen. Aki kérte, annak a biciklijét is átnézték, és, ha valami nem volt vele rendben, azt megmondták a tulajdonosnak, de nem büntették meg.

Suki Zoltán

Örültek a biciklisek az átvizsgálásnak. Fotó: DM

Nagy volt a sürgés-forgás pénteken délelőtt a szegedi Szent István téren. Az egyszeri arra járó még azt is hihette, hogy baj van, ugyanis a tér egyik részét elfoglalták a rendőrök. De szerencsére semmi ilyesmiről nem volt szó, csupán a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai tartottak figyelemfelkeltő akciót, a beköszöntött rossz idő miatt.

A vármegyei balesetmegelőzési bizottság titkára lapunknak elmondta, hogy ősszel egyre inkább a csapadékos időjárás a jellemző és ilyenkor az utakon az aktuális időjárási viszonyok nem teremtenek optimális közlekedési feltételeket. Vad Róbert szerint ebben az évszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét, és természetesen saját magát ezekre a körülményekre. Ezért csatlakoztak a vármegyei rendőrök is az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság által meghirdetett „Látni és látszani 2023” közlekedésbiztonsági kampányhoz, amelynek az idei helyszíne a Szent István tér volt, és az akciót Light Friday-nek nevezték el.

A Light Friday akcióban ellenőrizték a kerékpárja műszaki állapotát mindenkinek, aki kérte. Vad Róbert azt is elmondta, hogy különösen a világítóberendezések működésére figyeltek. Az átvizsgálást után, ha hiányosságot tapasztaltak, elmondták, hogy melyik alkatrész a hibás, vagy mit kellene pótolni a járművön. És természetesen a büntetés ezúttal elmaradt. A szerencsésebbek, illetve a leggyorsabban érkezők pedig ajándékot is kaptak. Az akcióhoz illően egy láthatósági mellény volt a leggyorsabbak jutalmi.

Ez egyébként már az ötödik Light Friday elnevezésű program volt, amelyen láthatóságot segítő közlekedésbiztonsági eszközöket kaphatnak a közlekedők. Mindezt azért csinálják, mert az őszi-téli időszakban a gyalogosok és a kerékpárosok vannak kitéve a legnagyobb veszélynek az utakon, így rájuk kell a legjobban vigyázni.

Természetesen a kerékpárosokon kívül az autósoknak is figyelniük kell, ugyanis őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek oka, hogy az autósok nem a megváltozott időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetnek. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadóképességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában