Szegedi hírek

2023.11.14. 17:30

Jelentős változások lesznek a szegedi nőgyógyászati klinikán

Meddőségi kezelés, onkológiai ellátás, terhesgondozás – ezen a három területen biztosan szeretne elérni jelentős fejlődést 2-3 éven belül Várbíró Szabolcs, a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika új vezetője. A professzor elmondta, szülésznőképzés indul Szegeden a közeljövőben.

Kiss Anna

Várbíró Szabolcs kezdeményezésére szülésznőképzés indul Szegeden. Fotó: Gémes Sándor

Meglepett a felkérés, de ugyanakkor az itteni igények és az én szakmai elképzelésem nagyjából egyező. Egyrészt szeretném megerősíteni a klinikát, hiszen eléggé megfogyatkozott a létszám, másrészt pedig szeretném kibővíteni a szakmai profilokat is

 – mondta el lapunknak Várbíró Szabolcs, aki szeptember elseje óta vezeti a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáját, az elmúlt hónapokban pedig már sikerült is több új kollégát felvennie.

Fotó: Gémes Sándor

A fővárosból érkezett professzor úgy véli, lelkes csapat fogadta a szegedi klinikán, amelynek jók az adottságai, viszont csak akkor tudnak előrehaladni, ha gyarapodik a csapat. A beszélgetés során kiderült, a fokozatos építkezés jegyében 2-3 év alatt jelentős változást szeretne elérni.

Három szakmai programot szeretnék indítani, ezek előkészítése jelenleg is zajlik. Az egyik program a meddőségi kezeléseket érinti. Véleményem szerint az eddigi koncepció csupán a lombikintézetek támogatásában merült ki, ráadásul az intézetekbe idősebb korban kerültek a betegek, utolsó pillanatos, gyors lombik eljárást kérve. Éppen ezért szeretnénk egy meddőségi szűrőprogramot indítani, hiszen ha a vizsgálatokon talált eltéréseket mind a női, mind a férfi oldalon helyreállító kezelésekkel rendezzük, akkor utána a betegek többségének nem lesz szüksége a gyermekvállaláshoz lombikra. Ha mégis szükség lenne rá, akkor pedig sokkal fiatalabb korban történik az, a sikeresség pedig a mostani többszöröse lehet. Azt szeretnénk elérni, hogy az eddigi 8-10 év sikertelen próbálkozás 1-2 évre csökkenjen a pároknál 

– osztotta meg lapunkkal.

Várbíró Szabolcstól megtudtuk, andrológiai centrum is nyílik a jövőben Szegeden, és céljai közt szerepel egy onkológiai szűrőprogram elindítása is, amelynek megfelelő hátterét a műtéti kapacitás fejlesztése adja. Éppen ezért nem régiben új aneszteziológus érkezett a klinikára, a további fejlesztés és bővítés pedig folyamatban van.

A harmadik meghatározott célom a terhesgondozás új szintre emelése, hiszen az anyagcsere-betegségek megelőző és egészségmegtartó kezelésével eredményesebbek leszünk, mint a betegségek későbbi keresésével és gyógyításával. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a terhességi magas vérnyomást és cukorbetegséget nem a harmadik harmadban kezdjük el kezelni, hanem már az első harmad végén felismerjük, megelőzzük és egyensúlyban tartjuk. Emellett az ultrahangos diagnosztika fejlesztésével időben fel tudjuk ismerni a fejlődési rendellenességeket és a magzati betegségeket 

– mutatott rá.

Az új vezető célja az orvosi szobák és a műtők megújítása is, valamint a büfé újranyitása, miközben hamarosan átadják a kádas szülőszobát a klinikán a Richter Nyrt. és a Korábban Érkeztem Alapítvány támogatásával. Ugyanakkor az alternatív szülészetet továbbfejlesztik a jövőben, ennek részeként a dúlák munkáját integrálják a szülőszoba tevékenységébe. A cél ugyanis az, hogy a kórházi szüléseket megfelelően otthonossá tegyék.

Mindemellett pedig laktációs ambulanciát is kialakítanak hamarosan, valamint szülésznőképzést indítanak az egyetemen. A tervek szerint a következő pótfelvételin már lehet jelentkezni rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában