Márki-Zay Péter azt reméli, hogy szilveszterre elkészül a felújítás és a díszvilágítás is

2023.11.13. 20:30

Lekerült róla a tojáshéj – az eredeti drapp színt kapja vissza a városháza tornya

Már glettelik a városháza tornyát, hamarosan pedig színt is kap. A korábbi világos, tojáshéj szín helyett világos barna, vagy drapp lesz – erről Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere beszélt a városi tévé Időben című műsorában.

Kovács Erika

Most még körbe van állványozva a torony, ami hamarosan színt kap. Archív fotó: Török János

Mint az lapunk is megírta, a polgármester városstratégiai tanácsadója, Kendi Imre nyerte el a városháza tornyának és északi homlokzatának felújítását, eredetileg 257 millió forintért. Menet közben azonban kiderült, hogy 10 százalék helyett 60 százalék feletti arányban kell vakolatot cserélni. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a költségek nőnek jelentősen, amit Kendi Imre magára vállalt, hanem a kivitelezés időtartama is. Eredetileg október végére készült volna el a felújítás, ami valószínűleg év végéig húzódik el, majd február végére módosították a szerződést. A múlt heti Időben című műsorban Márki-Zay Péter azt mondta, lehet, hogy mégis év végére készül el a munka, amit már nagyon várnak a hódmezővásárhelyiek, hiszen jelenleg csak a Városház utca felőli oldalsó bejáraton lehet bejutni a polgármesteri hivatalba.

Arra is kíváncsiak az emberek, milyen színű lesz a városháza tornya.

Jelenleg glettelik a tornyot, ez még nem a végleges szín. A most 130 éves városházánk soha nem volt még olyan alaposan felújítva, mint most. Amikor a vakolatot lekaparták a kivitelezők, több réteg festéket találtak. Kiderült, hogy az eredeti festés nem az általunk már ismert vajszínű, bézs, sárgás fehér, vagy világossárga, hanem egy világosbarna árnyalat. A műemlékvédelem és a főépítészünk a történelmileg hiteles színre kérték a helyreállítást. Vagyis drapp lesz 

– mondta a múlt heti Időben című műsorban Márki-Zay Péter. 

Hozzátette, reménykedik, és erre szerinte van is esély, hogy már év végére befejezik a kivitelezők a munkát.

Titkon azt is remélem, hogy addig még a díszkivilágítás is elkészül. Ez mondjuk, nagy bravúr lenne, de ne adjuk fel a reményt. Lehet, hogy már szilveszter éjszakáján egy felújított és szépen kivilágított, nemzeti színű, vagy a város színeiben pompázik majd az épület.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában