Helyi közélet

2023.11.14. 10:00

Magyarcsanádot már nem fenyegeti az eső

Szabó Imre

A munkálatok kezdetekor így nézett ki az egyik érintett utca. Fotó: Magyarcsanádi önkormányzat

Befejeződött Magyarcsanádon az esővíz-elvezető hálózat felújítása, illetve bővítése – tudtuk meg Farkas János polgármestertől. A falu erre a célra most 200 millió forintos pályázati támogatást költhetett el, de korábban ugyancsak nyertek hasonló összeget a munkálatok első ütemére. Ezzel teljessé vált a magyarcsanádi árokrendszer, sőt egy záportó is létesült hozzá.

A beruházás indulásakor Farkas János polgármester a Délmagyarországnak elmondta, a szennyvízberuházás óta a belvízszint csökkent a faluban, így ez már annak ellenére sem olyan nagy gond, hogy vannak kifejezetten mélyen fekvő utcák. Az Ady, a Kossuth vagy a Termál utca például kifejezetten erről volt híres. Ugyanakkor egy hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadékot nem tudott volna elvezetni a magyarcsanádi árokrendszer. Több évtizedes, elhanyagolt volt, néhol maguk a lakók temették be a csatornákat, tették tönkre az átereszeket.

A projekt a település olyan területeit érintette, ahol a csapadékvíz-elvezetés hiánya miatt jelentős volt a természetkárosítás veszélye. A beruházásnak köszönhetően – a szakemberek értékelése szerint – javult a települési környezet, ami hozzájárul a gazdasági tevékenység és a vállalkozások ösztönzéséhez, kedvezőbb életminőséget biztosít és segíti a népességmegtartást.

Farkas János most elmondta, a fejlesztés sikeres lezárását követően az önkormányzat arra is gondolt, hogy a munkálatok miatt a házak előtt kivágott fákat pótolhassák az ingatlantulajdonosok. Ennek érdekében ezen a héten mindenki igényelhet legfeljebb 3 csemetét a polgármesteri hivatalban – összesen 170-et osztanak szét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában