A berendezés előrelépést jelent a térség egészségügyi infrastruktúrájának korszerűsítésében

2023.11.26. 10:00

Már tanulják az MR használatát

Beszerelték és jelenleg üzemelik be a hódmezővásárhelyi kórházban a 651 millió forintnyi pályázati forrásból vásárolt MR-készüléket. Sokan örülnek, hogy hamarosan nem kell Szegedre járniuk a vizsgálatért, de a világhálón máris vannak, akik „ellene beszélnek”.

Kovács Erika

Az MR-berendezés november elején érkezett meg Hódmezővásárhelyre. Fotó: Kovács Erika

Fontos mérföldkőhöz érkezett a hódmezővásárhelyi kórház és a térség egészségügyi ellátórendszerének fejlődése, amely nemcsak az intézmény és a város életében kiemelkedő esemény, de komoly előrelépést jelent Csongrád-Csanád megye egészségügyi infrastruktúrájának korszerűsítésében is.

Nagy pontossággal mutatja ki a test elváltozásait

A Hódmezővásárhelyi–Makói Egészségügyi Ellátó Központ a határon átnyúló Interreg pályázat jóvoltából egy korszerű MR-, vagyis mágneses rezonancia készüléket vásárolt. A 4,5 tonnás berendezést a hónap elején emelték a helyére, a földszint alagsorában kialakított speciális terembe, amihez a falat is ki kellett bontani. A berendezés mágnesét Oxfordban, a Siemens Magnet Technology gyárban készítették. Érdekessége, hogy szupravezetés elvén működik, amelynek érdekében ennek az egységnek a működését 4 Kelvint, vagyis -269 Celsius fokon kell biztosítani. A berendezést Németországban, a Hódmezővásárhelytől 943 km-re lévő Erlangenben szerelték össze.

A korszerű MR készülék alkalmas lesz a fej, a nyak, a gerinc, az emlő, kontrasztanyagos angiológiai, kardiológiai, neurológiai, a has-, a kismedence, az izom- és a vázrendszer, valamint a teljes test vizsgálatára. A berendezéssel készített felvételek nagy pontossággal képesek kimutatni az emberi testben lévő elváltozásokat. Mindezt teljesen sérülés- és fájdalommentes vizsgálattal.

Felkészítik a dolgozókat

Az MR-berendezés érkezése előtt már hónapokkal elkezdődött a munka Vásárhelyen, hogy megfelelő körülményeket és feltételrendszert teremtsenek. Ezek részben építkezéssel jártak, részben pedig a majdani kezelőszemélyzet felkészítésével.

A közösségi médiában akadtak, akik az MR-készülék ellen beszéltek, kétségbe vonták, hogy lesznek, akik kezelni tudják, illetve olyan híresztelések is szárnyra kaptak, hogy nem kap majd rá finanszírozást a kórház.

Mint megtudtuk, a radiológus szakorvosok és radiológiai asszisztensek, operátorok felkészítése már hónapokkal ezelőtt elkezdődött, a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikája közreműködésével. Ott ismerkednek a berendezés használatával és a felvételek leletezésével. Kallai Árpád, a Hódmezővásárhelyi–Makói Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója elmondta, a képzésben résztvevő munkatársaik egyre nagyobb tapasztalatra tesznek szert.

A finanszírozáshoz is megtették a lépéseket

A készülék várhatóan januárban már startra kész lesz, akkor kezdik a próbaüzemet. Kallai Árpádtól megtudtuk, mivel eddig nem volt ilyen berendezése, képalkotó eljárása a kórháznak, már tavaly elindították a többletkapacitás befogadását, hogy a biztosított betegeknek járóbetegellátásban is finanszírozott módon biztosíthassák a vizsgálatot. A főigazgató bízik abban, hogy januárra ez is meglesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában