Helyi közélet

2023.11.21. 17:15

Műholdak létrehozásán dolgoznak a magyar hallgatók - Fotók

A jövő informatikusai és az informatikával foglalkozó cégek találkoztak kedden a TIK-ben. A VI. Informatikai Szakmai Napon arról is szó esett, mi kell ahhoz, hogy valaki műholdépítésbe fogjon.

Kiss Anna

Képet kaptak a hazai műholdkészítésről a fiatalok a TIK-ben. Fotó: Karnok Csaba

Új helyszínen, új struktúrával rendezte meg kedden a VI. Informatikai Szakmai Napot a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Informatikai Intézete és az Uniserv SZTE Kft. azért, hogy segítsenek irányt mutatni a fiatal informatikus generációnak, a cégek számára pedig lehetőséget teremtsenek arra, hogy hallgatókkal találkozzanak.

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) jelen volt Gschwindt András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi docense is, aki Műholdak a műegyetemi oktatásban címmel tartott előadást. Elhangzott, először 2006-ban merült fel az, hogy készítsenek egy kis műholdat hazánkban. A hallgatók részéről órási volt az érdeklődés, a támogatókat viszont keresni kellett hozzá, hiszen sehonnan sem érkezett szponzoráció. Így készült el az első magyar műhold, a Masat-1, mely összesen 1062 napot töltött az űrben.

Elmondta, ezt követően szerettek volna egy kétszer nagyobb műholdat megalkotni, azonban nem volt rá kellő mennyiségű forrás, ezért eldöntötték, hogy 5 centis kis műholdakat hoznak létre a jövőben hazánkban. Így készült el a Masat-1 után a Smog-P, az ATL-1, a Smog-1 és az MRC-100. Utóbbit idén június 12-én tették pályára, és egészen 10 napig volt fent. A docens előadása során elhangzott, a műegyetemi diákműholdak közül a Smog-1 még ma is ad életjelet magáról.

Azonban mint kiderült, komoly gépészeti kihívásnak és távközlési feladatnak minősül a műholdakkal való kapcsolattartás, ahhoz ugyanis 100 tonnás nagyságrendű antennát használnak. Gschwindt András elmondta, ma már nincs akkora motiváció a hallgatók részéről, mint a Masat-1 esetében volt, hiszen akkor hazánk első műholdját alkották meg, de ma is bőségesen vannak fiatalok, akik a műhold készítést választják. Cserébe kreditpontok járnak, valamint fizetést is kapnak.

A TIK-ben megtartott előadásokon képet kaphattak az érdeklődők arról, hogy milyen az informatika világa most, és mi várható a jövőben. Emellett lehetőség volt például VR-szimulátorok kipróbálására is, valamint photobox is várta a jelenlévőket, akik pizza és kóla partival zárták a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában