Szegedi egyetemi hírek

2023.11.12. 19:30

Négy gyilkosság történt négy év alatt a szegedi bölcsészkaron

Két hallgató és két oktató is életét vesztette az elmúlt négy évben a szegedi egyetem bölcsészkarán. Sőt, már az is biztos, hogy az aktuális tanévben újabb rejtélyes gyilkosság várható. A rendőrséget azonban ezúttal sem riasztják. A magyar detektívregény kurzus hallgatói göngyölítik fel a maguk kreálta bűneseteket.

Koós Kata

A rendőrség bevonásától mindig óvva inti hallgatóit az irodalomtörténész. Fotó: Gémes Sándor

Korántsem szokványos kurzust vezet Szilágyi Zsófia irodalomtörténész a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. Szokás mondani, hogy a puding próbája az evés. Hasonló elven működik a Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet vezetőjének magyar detektívregény kurzusa is. 

A Kreatív írás specializációnk része a kurzus. A hallgatók nem csak magyar szakosok, hanem a bölcsészkar egyéb területeiről is érkeznek. Beszélhetnék 14 héten át a detektívregényekről, de az első csapattól megkérdeztem, hogy szeretnének-e valami kreatívabbat csinálni. Felajánlottam, hogy írjunk közösen egy krimit

 – mondta el lapunknak Szilágyi Zsófia. Természetesen kapva kaptak az alkalmon a hallgatók. Négy, átlagosan 80 oldalas krimi készült már el, az idei csapat újabb gyilkosságot „követ el” és derít föl.

Az oktatói kikötés évről évre mindössze annyi, hogy a cselekménynek javarészt a szegedi bölcsészkaron kell játszódnia, és csak egy személy veszítheti életét. Voltak hallgatók, akik sorozatgyilkost szerettek volna kreálni, de az már annyira szövevényes bűneset lenne, amelynek kidolgozására nincs elég idő a szemeszterben.

A történetek összefüggnek, az életben maradt és szabadlábon lévő szereplők a soron következő krimiben is feltűnnek, de persze, újak is jönnek hozzájuk.

Tanárok, diákok, adminisztrátorok, portások, takarítónők a szereplők. Az első három részben Szépvölgyi Szonja, egy tanszéki adminisztrátor göngyölítette fel a bűneseteket. Ő kicsit hasonlított a korábbi tanszéki adminisztrátorunkra, de azért minden szereplő kitalált figura. Egyébként, amikor a valóságban elment az adminisztrátorunk, az első három krimit tartalmazó kötettel ajándékoztuk meg

 – mesélte Szilágyi Zsófia, aki magánkiadásban jelentette meg 35 példányban a trilógiát.

A negyedik krimiben már a hallgatók nyomoztak.

A rendőröket nem akartuk bevonni, csak amennyire muszáj, mert ott könnyű hibázni. Nem tudjuk például, hányan jönnek ki egy helyszínelésre

 – közölte az oktató. Márpedig a hitelesség az egyik legfőbb kritérium. A félév elején kitalálják a cselekményt, a bűntény típusát, körülményeit, indítékait, majd a szereplők külső és belső jegyeit egy közös online dokumentumban rögzítik.

Ez komoly munka. Miután közösen felépítjük a cselekményt, felosztjuk a jeleneteket a hallgatók között. A karakterleírások nagyon fontosak, hiszen például a szereplő szemének színe nem változhat. Az időviszonyokra is nagyon kell figyelni, például arra, hogy februárban hány óráig van világos a bölcsészkar folyosóin. Szerintem úgy sokkal többet megtanulnak a műfajról, ha megtapasztalják, milyen nehéz, körülményes csinálni. Ráadásul megtanulnak csapatban dolgozni, ami később a munkahelyükön is hasznos lesz számukra

 – fejtette ki az irodalomtörténész.

A bölcsészkar függőfolyosója, pincéje és több oktatói szobája is gyilkossági helyszínné vált már a történetekben.

Az egyik oktatónak súlyos allergiája volt, őt egy mogyorókrémes croissant-nal ölték meg. Abban a csapatban az egyik hallgatónak mogyoróallergiája volt, így a hitelességet ő garantálta. Volt csoport, amelyik sok vért akart, ők is egy oktatót gyilkoltak meg. Többé-kevésbé a jelenben maradunk, de előfordult már a múltba, a nyolcvanas és kilencvenes évekbe lépegetés is

 – részletezte Szilágyi Zsófia.

A Dekódolás, a Lopott tollak, az Indextemető és az Írói véna című krimik a kreativek.blog.hu címen a nagyközönség számára is elérhetők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában