Helyi közélet

2023.11.23. 07:00

Svédasztalos menzán tömhetik tele magukat a sándorfalvi iskolások

Többféle ételből lehet választani és mindenki annyit eszik, amennyi belefér. Ez nem egy drága svédasztalos, menüztető étterem kínálata, hanem a sándorfalvi iskolai menza. A gyerekek itt maguknak szedik az ételt és annyiszor pakolják meg a tányérjukat, ahányszor akarják. Mindezt az iskolai étkeztetés áráért.

Timár Kriszta

Archív fotó: Karnok Csaba

Kísérleti jelleggel vezették be tavaly tavasszal a sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskolában egy országos pilot program részeként a svédasztalos menzát. A szolgáltató Hungast az addigi árakon nem változtatva 24 intézményben beindította a szabadszedéses, önkiszolgáló ebédeltetést – köztük a sándorfalvi iskolában is. A gyerekek kétfajta menüből és egy hidegpultból választhatnak maguknak ételt, mindenből annyit esznek, amennyit akarnak. 

Nagyon bevált ez a program. Mivel a gyerekek maguk dönthetnek arról, mit és mennyit esznek, nem marad éhes senki. Ha pedig valami elfogy, azt azonnal tudják pótolni, mert helyi étteremben készülnek az ételek 

– beszélt lapunknak tapasztalatairól Czibuláné Arany Szabó Ágnes igazgató. Hozzátette: a gyerekek így nem csak önállóságot tanulhatnak, de azt is, hogy ne szedjenek ki feleslegesen semmit, hiszen bármennyi repetát vehetnek. Ezzel pedig az élelmiszerhulladák mennyisége csökken. A programnak pedig éppen ez volt a lényege.

Fotó: Karnok Csaba

A hagyományos menzai étkeztetésben meghatározott adagot kell minden gyereknek kiadni, függetlenül az igényeiktől. Ennek következtében a levesek 80 százaléka például kukába kerül, illetve sok olyan étel, ami nem ízlik 

– mesélte Enyedi Csaba, a Hungast csoport kommunikációs igazgatója.

 Az élelmiszerhulladék megsemmisítése évente több mint 100 millió forintba kerül, az új rendszernek köszönhetően azonban – mivel minden gyerek csak akkor szed valamiből, ha azt valóban meg is akarja enni – a tavalyi tanév végén vizsgált 7 hét alatt 18 tálalókonyhán összesen 9,3 tonnával kevesebb termelődött ebből. Látható tehát, hogy ugyan így valamelyest megnőtt az ételfogyasztás mennyisége, de ez még mindig kisebb költséget jelent a cég számára, mint a hulladék megsemmisítése

 – magyarázta. 

A projekt sikerét látva a svédasztalos menza programot az idei tanévben is folytatják, országosan immár 40 intézményben. A sándorfalvi gyerekek pedig továbbra is maguk állíthatják össze ebédmenüjüket. Ha úgy tetszik nekik, rántott húst ehetnek üres tésztával vagy gyümölcslevest csalamádéval – hogy csak a szerdán látott két legfurcsább kombinációt említsük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában