Szegedi hírek

2023.11.10. 18:16

Világszerte súlyos gondokat okoz az illegális migráció – Galéria

Elképesztő információkat és adatokat közöltek a szakértők pénteken Szegeden az illegális migráció kapcsán. A Migrációkutató Intézet által, az MCC-vel közösen szervezett eseményen Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök is kifejtette véleményét.

Kiss Anna

Az asztalnál ülők pénteken délelőtt a déli határnál jártak és figyelték a migráció hatását. Fotó: Karnok Csaba

Az illegális és tömeges bevándorlás komoly kihívást jelent az Atlanti-óceán mindkét partján, éppen ezért a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szegedi képzési központjában a migráció kora volt terítéken pénteken. A kerekasztal-beszélgetésen Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, Mark Krikorian, a Center for Immigration Studies igazgatója, Eric Ruark, a NumbersUSA kutatási igazgatója és Nicolas Monti, az Observatoire de l'immigration et de la démographie társalapítója vett részt.

Kiss-Rigó László a beszélgetés során elmondta, egyre inkább növekszik a délről beáramló migránsok száma, az embercsempészet pedig ipari tevékenységgé vált a térségben. Közölte, eddig idén 170 ezer illegális migránst tartóztattak fel az egyenruhások a déli határnál. Kiemelte, azt látják, hogy a humanitárius segítség már nem elegendő, pedig a kezdetektől igyekeznek minden támogatást megadni a bajbajutottaknak és a segítséget odavinni, ahonnan a probléma ered. Példaként említette azt a 12 ösztöndíj programot, amelyeket afgán, szír és nigériai fiataloknak adnak, hogy tanulni tudjanak Szegeden. Jelezte, emellett iskolákat építenek, valamint intézményeket segítenek a probléma származási országaiban. A főpásztor hangsúlyozta, a magyarokat sokan kritizálják, hogy nem engedjük be a bevándorlókat, pedig azok, akik kérelmet adnak be, nem illegálisan lépik át a határt, engedélyt kapnak a letelepedésre.

Mark Krikorian, aki már 3 évtizede foglalkozik az illegális migrációval, azt mondta, hogy az USA mexikói határvidékén sokkal rosszabb a helyzet, mint gondolnánk, mert mióta Joe Biden az elnök, az Egyesült Államok által őrizetbe vett illegális határátlépőket végül beengedik az USA-ba, már 3 millió migránsnál tartanak. Megjegyezte, a politikai irányítás meggyőződése, hogy az USA-nak nem áll jogában kívül tartani az illegális migránsokat. Hozzátette, egyre inkább olyanok jutnak be, akik figyelmen kívül hagyják a törvényeket, miközben a Fehér Ház úgy véli, hősiesen cselekednek, hogy mikor így járnak el a migránsokkal kapcsolatban.

Nicolas Monti, Franciaország helyzetéről beszélt, így derült ki, hogy 1 millió 600 ezer tartózkodási engedélyt adtak ki az elmúlt évben, és a menedékkérések száma is egyre emelkedik, ennek egyik oka a gazdasági migráció növekvése. Rámutatott, a múlt évben 24 százalékkal nőtt a gazdasági migránsok száma az országban, ahol a születési aránymutatók is változtak, egy algériai nőre több mint három, algériai szülőktől származó gyerek jut. A születések arányának növekvése félelmet szül a francia őslakosság körében – tette hozzá.

A születések számának emelkedése az USA-ban is jellemző, erről Eric Ruark szólt, aki elmondta, az Egyesült Államokban született gyermekek függetlenek a szüleik státuszától, tehát az illegális bevándorlók USA-ban született gyermekei is amerikai állampolgárságot kapnak. Elárulta, egyre nagyobb az aránya a bevándorlók gyermekeinek, hiszen az USA-ban is megoldásnak tekintik ezt a demográfiai problémákra. Ez asszimilációs és szociális problémákat okoz, és már most nagyobb az USA népessége, mint amekkorát elbírna, egyes területeken már ivóvízhiány jelentkezik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában