Napszínes

2023.12.18. 21:00

A Maros-part apró csodái

Szabó Imre

Ilyen apró a tüzesfejű királyka. Fotó: Balla Tihamér

A téli időszakban a Maros-ártér Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó területén is gyakran találkozhatunk hazánk legkisebb madaraival, a királykákkal. Ezek az apró énekesek néha egészen közel jönnek az emberhez – hívja fel a figyelmet a nemzeti park honlapja.

A sárgafejű és a tüzesfejű királykák mindössze 4-6 grammosak, testhosszuk pedig körülbelül 9 centiméter. Karcsú, vékony lábú, vékony csőrű énekesmadarak. Testük nagy része alapvetően zöldes-barnás árnyalatú, szárnytollaik sötétebbek, és egy keresztirányú, világos sáv húzódik a szárnyukon. Mindkét faj fejtetőjét egy nagyon élénk, feltűnő kis tollbóbita díszíti. Ez a bóbita a sárgafejű királykánál általában élénk citromsárga, a tüzesfejűnél pedig egy lángnyelvhez hasonlóan az élénk citrom- és narancssárga árnyalatai találhatók meg benne.

Apró termetükön túl a költési stratégiájuk is különlegessé teszi őket, mert évente két fészekaljnyi fiókát nevelnek fel úgy, hogy a tojó már akkor költeni kezd a második fészekben, amikor az első fészekalj fiókái még kis sem repültek. Ilyenkor az első fészekalj fiókáiról való gondoskodás teljes mértékben a hímre hárul. A Maros mentén nem költenek, így inkább csak télen figyelhetők meg. Idén már december elején megérkeztek a folyóparti erdőkbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában