Helyi közélet

2023.12.25. 20:00

Az ünnepek ünnepe Öttömösön

Fából faragott betlehem, ünnepi fények, karácsonyfa-szentelés és az énekkar műsora segített ünneplőbe öltöztetni az öttömösiek lelkét karácsony előtt. A Homokhátság egyik legkisebb települése egyben új intézményt is ünnepel, a falu központjában a jövő év elején megnyílhat az első minibölcsőde.

Nánai Márta

Dobó István polgármester. Fotó: Török János

A spárgatermesztésről és -fesztiválról országszerte híres öttömösiek karácsonykor Assisi Szent Ferenc gondolataiban osztoznak, miszerint az ünnepek ünnepe a karácsony. Éppen ezért több mint 10 éves hagyomány náluk, hogy az adventi hétvégéken valamelyik helyi szervezettel összefogva adventi vásárral és karácsonyi műsorral örvendezteti meg az öttömösi önkormányzat a 700 fős település lakóit. Bár tavaly a gazdasági helyzetük ezt a sort megtörte (akkor a téren vendégelték meg a lakosokat szerényebb műsorral, hideg étellel), idén folytatják a szokást – újságolta Dobó István polgármester.

Ünneplőbe öltöznek a lelkek

Az adventi időszakban szervezett programokkal az a célunk, hogy segítsünk az itt élőknek a karácsonyra hangolódni, kicsit lelassulni, a gondokat elfelejteni, és megpihenni a fáradságos év után. Igyekszünk nemcsak a környezetünket, hanem a lelkünket is ünneplőbe öltöztetni

 – fogalmazott a falu első embere.

A falu díszpolgára, Furka Zoltán hónapokig faragta Öttömös számára a betlehemet, és új fényekkel díszítették fel a falu központját. Az adventi hétvégék alkalmával kapta meg a helyi óvodai és iskolai szülői szervezet és a nyugdíjasklub azt a 100–100 ezer forint értékű Angyal Kártyát, amely terveik megvalósítását segítheti.

Az önkormányzat december 22-én a művelődési házban ünnepi műsorral és meglepetésfinomsággal várta a lakosokat. Negyela Zoltán atya megáldotta a karácsonyfát, az énekkar lélekemelő produkciója pedig megkoronázta az öttömösiek karácsonyát.

Nagy lépés előre

Óriási jelentőségű, hogy a pici településen jövőre benépesülhet az első minibölcsőde. A falu központjában már felépült az új intézmény, a működési engedélyt várja az önkormányzat, így, ha minden jól halad, a szülők legnagyobb örömére a falu legfiatalabb lakói az év elején birtokba vehetik a bölcsit. Nagy segítség ez a kisgyermeket nevelőknek, hiszen így már helyben is megoldható a kicsik napközbeni elhelyezése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában