Helyi közélet

2023.12.23. 12:00

Egy talicskányi serleget nyert Harmat Gábor – Galéria

14 dobogós helyet jelentő serleggel és 9 negyedik-ötödik helyezésről tanúskodó oklevéllel tért haza a Pannon Maraton Klub közelmúltban tartott díjkiosztójáról a postagalambokkal versenyző Harmat Gábor. A kupákat talicskával tolta be kisteleki családi otthonuk udvarára.

Imre Péter Géza

Szinte a teljes asztalt elfoglalták a díjátadón kapott serlegek. Fotó: Imre Péter

Nézze, így toltam be talicskán a serlegeket

 – mutatta mobilján a fotót Harmat Gábor galambász, aki postagalambjaival már számos díjat, bajnoki helyezést nyert. A Pannon Maraton Klub közelmúltban tartott 2023-as díjkiosztóján 14 kupát és 9 oklevelet vehetett át a maratoni, hosszú távú repülés szakágban, egyéniben és csapatban – utóbbi a szárnyasok csapatban elért teljesítményét jelenti, a hat reptetettből három eredménye számít az értékelésénél. Ezeket a relikviákat tolta be talicskával családi házuk udvarára. Külön elismerést kapott a 21-D-605012 nevű, pontosabban gyűrűszámú kék-tarka hímért, az lett a szezon legértékesebb galambja.

Kezdetek és folytatás

A talicskányi kupa dacára nem ez volt a legeredményesebb éve, 2018-ban csapatban megszerezte az első és a második helyet is, erre azóta sem volt példa az országban 

– mesélte büszkén. A csapatelsőséget 2019-ben megismételte.

Az egész úgy kezdődött, hogy a bátyám, Józsi rám bízta a galambjait, amiket lecseréltem díszgalambokra, majd 14 éves koromtól jöttek a „postások”, akkor, 1992-ben lettem tagja az U03 Kisteleki Postagalambász Egyesületnek. Jó érzés, megdobban a szívem, amikor közel 1000 kilométeres útról visszatérnek. Sajnos, a nagy kedvencem, Samu az egyik útról nem jött vissza, megkönnyeztem...

 – mondta Gábor, aki szabadideje nagy részét galambjaival – még egy kedvencet megemlített, az Öreglánynak hívott tojót –, a 100 versenyzővel és a 20 pár törzsállományúval tölti. Mint mondta, sok támogatónak köszönheti, hogy sikeres postagalambász vált belőle.

Már-már megszállottság

Bevallom, ez a család rovására megy, örülök is, hogy a fiam és a lányom sem érdeklődik a galambok iránt. Kirándulni is csak egyszer mentem a feleségemmel és a gyerekekkel, de nemcsak a madarak miatt. Akkor nyugszik meg a lelkem, ha visszatérve megpillantom a kisteleki templomtornyot. Itt szeretek lenni...

 – közölte. Hozzátette, karácsonyra is inkább madarainak kér valamit, például szállítóketrecet, a famíliától. 

Szinte mindent a galambokra költök, nem sajnálom tőlük a pénzt, ez már megszállottságnak is nevezhető 

– jelentette ki Harmat Gábor.

Előkereste büszkeségét, a közel 80 éves benzingórát, amit a versenyeztetésnél a rajtkor használtak anno, megmutatta működését, majd tréfásan, nevetve mondta: 

Nagyon értékes, jobban vigyázok rá, mint az asszonyra! A viccet félretéve: rengeteg hálával tartozom a családnak, mert tulajdonképpen a munka és a galambok töltik ki az életemet. Nem könnyű nekik, de megértőek és türelmesek. Nagyon köszönöm!

Érző szívet rejt a „páncél”

Galambjairól, egy bizonyos fajtáról a szakmában a sporttársak Páncélosnak becézik. A „páncél” érző szívet rejt: nagy szeretettel beszélt felesége és gyerekei mellett bátyjáról, a betlehemes Harmat Józsefről és édesanyjukról, Erzsikéről, vagy ahogy mindenki ismeri, Harmat mamáról. De a búcsúzás galambos lett:

 Hajrá, maraton, éljenes a páncélosok! – versenyeken ez a csatakiáltás – 

árulta el Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában