Helyi közélet

2023.12.26. 21:30

Énekesmadarak a Maros-parton

Szabó Imre

Ilyen szépségek is fogadják a Maros-parton a türelmes látogatót. Fotó: Balla Tihamér

A Maros-ártér Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó területét járva a hideg idő beálltával pintyfélék és citromsármányok népes csapataival találkozhatunk – hívja fel a figyelmet a nemzeti park honlapja. Élelem után kutatnak.

A legkarakteresebb pintyféle a meggyvágó, amelynek példányai rendszerint fent, a lombkoronaszintben mozognak, a fák rügyeit, illetve a megmaradt terméseket, bogyókat keresik. Szintén a Maros-ártérben fészkelő, aranysárga mellkasi tollruhával rendelkező énekesmadarunk a citromsármány. Gyakran tartózkodnak a talajszinten is. Megkapó látvány, ahogyan egy több tíz példányból álló, aranysárga csapat fölrebben a földről.

Az erdőket körülvevő réteken, mezőgazdasági területeken találkozhatunk vegyes pintyfélékből álló csapatokkal is. Ezekben a tengelicek vannak többségben, de már november végén vegyültek közéjük erdei pintyek és kenderikék, valamint néhány fenyőpinty is. Utóbbiak tőlünk északabbra költenek, és csak telelni járnak a Maros-menti erdőkbe. A betakarítás során elszóródott magokat keresik.

Ha az időjárás az északi tájakon zordabbra fordul, akkor a telelésre érkező színes süvöltők ugyancsak megjelennek majd a Maros-menti erdőkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában