Csongrád-Csanád vármegye

2023.12.14. 19:30

Facebookon csalnak a tűzifával

Közzétette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Faanyagterméklánc-felügyelete azoknak a magánembereknek és vállalkozásoknak a nevét, akik valahogy ügyeskedtek a tűzifával. A Facebookos próbavásárlásokon a kereskedőn nagy része nem felelt meg. A legtöbben közülük erdővédelmi bírságot kaptak, és a csalókból bőven akad Csongrád-Csanád vármegyében is.

Suki Zoltán

Felszívódnak azok a kereskedők, akik csalnak. ILLUSZTÁCIÓ: Kustor Réka

"XY-t, mint faanyag kereskedelmi lánc szereplőt ötvenezer forint erdővédelmi bírság fizetésére kötelezem. Az ügyfél fatermékekkel kapcsolatos működését (ideértve a fatermékek beszerzését, értékesítését, szállítását, illetve reklámozását) megtiltom." – Ezt a dokumentumot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal küldte egy szegedi férfinak, aki ráadásul valamilyen doktor, hiszen a neve előtt ott van a Dr. rövidítés.

A férfinak egyébként az volt a bűne, hogy nem vezette rendesen az eladó tűzifájáról a nyilvántartást. És nem ő az egyetlen, aki valamilyen módon ügyeskedni próbált a tűzifával. A hivatal nyilvántartásában csak Szegedről hét kereskedő szerepel, de Hódmezővásárhelyen például tíz vállalkozás csalt valahogy a fával, míg Szentesen kettő, Makón pedig egy.

A Nébih azért keményített be, mert egyre többen próbáltak a fával ügyeskedni, főleg a fűtési szezonban.

Éppen ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Faanyagterméklánc-felügyelete folyamatosan figyeli a Facebook Marketplace menüjében megjelenő tűzifahirdetéseket. Az ellenőrök novemberben szúrópróbaszerűen végzett telefonos próbavásárlásokon 70 hirdetésből 56 esetben, azaz a hirdetések 80 százalékában olyan súlyos jogsértéseket találtak, hogy azokat feltették egy listára, amelyből fentebb szemezgettünk. A hatóság egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy rendkívül kockázatos a közösségi médiás felületeken tűzifát rendelni. A hivatal javasolta, hogy a listára felkerült telefonszámokon senki se rendeljen tűzifát, ugyanis rendkívül nagy az átverés kockázata.

Szerintük a Facebookon megjelenő tűzifahirdetések megbízhatatlanságát az is jelzi, hogy a hirdetők több mint fele meg sem adja a telefonszámát, kizárólag privát üzenetben lép kapcsolatba a vásárlókkal. Szintén árulkodó jel, ha egy eladó nem adja meg a beazonosításához szükséges adatokat, vagy a telephelyi elérhetőségét. Az ilyen hirdetők ugyanis jellemzően igyekeznek elkerülni, hogy az esetleg elégedetlen vevők utolérjék őket. A telefonos próbavásárlásokkor, miután az ellenőrök elmondták, hogy honnan telefonálnak, a csalók legtöbbször azonnal letették a telefont. Minden olyan esetben, amikor az eladó a hatósággal együttműködött, a Nébih szakemberi megadták a jogszerű hirdetésfeladáshoz szükséges információkat. Azoknak a hirdetőknek adatai és telefonszámai, akik a hatósági segítség alapján pótolták a hiányosságokat, javították a hirdetéseket, nem kerültek fel a jogszerűtlen hirdetések közé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában