Szegedi hírek

2023.12.12. 14:00

Gulyás Gergely: az európai jobboldal meg fog erősödni

Elégedett a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal működésével a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt is közölte lapunknak írásban adott interjújában, hogy amíg a menekültügyi eljárásokat nem az Európai Unió határain kívül folytatják le, addig a világban mindenki úgy fogja gondolni, hogy Európába meghívólevele van.

Suki Zoltán

Gulyás: a magyar baloldal európai parlamenti képviselői azon dolgoznak, hogy ne kapjuk meg a Brüsszeltől járó pénzeket.

Fotó: Hegedüs Róbert

– Szegedi látogatásának az egyik állomása a kormányhivatal, a másik pedig az egyetem volt. A kormányablakok működésével mennyire elégedett?
– Személyes tapasztalataim szerint a kormányhivatal szervezetten látja el kötelező feladatait, szolgálja ki az ügyeiket intéző állampolgárokat. Ami ennél is több: törekszik arra, hogy részt vegyen Csongrád-Csanád vármegye jövőjének alakításában. Felmérje azokat a területeket, ahol a kormányhivatal a nála keletkezett adatokkal és ezeken – más állami intézményekkel együttműködve – elősegítheti a kormányzati döntéshozatalt. Ezért is volt a legjobb személyi döntés Salgó László főispáni kinevezése.

– Nálunk itt Csongrád-Csanád vármegyében a migráció jelentette az egyik legnagyobb problémát az utóbbi években. Most a déli határszakaszon viszonylagos nyugalom van a szerb hatóságok fellépése miatt. Azonban a brüsszeli migránskvóta-tervek még mindig itt lebegnek a fejünk felett. Elképzelhető, hogy a kormány meg tudja győzni az Uniót arról, hogy letegyenek a migránsok elosztásáról, vagyis a migránskvótáról?
– Elhúzódó küzdelemre kell készülni Brüsszelben és ezért a déli határon is. Az Európai Unió vezetése nem képes megérteni, vagy ha megérti, akkor nem elég bátor határozott döntést hozni a migrációval kapcsolatos legfontosabb kérdésben. Abban, hogy aki illegálisan lép Európába, az nem lehet menekült, azt azonnal – eljárás és vizsgálat nélkül – ki kell toloncolni. Amíg a menekültügyi eljárásokat nem az Európai Unió határain kívül folytatjuk le, addig a világban mindenki úgy fogja gondolni, hogy Európába meghívólevele van. A magyar jobboldali kormány ezt sosem fogja elfogadni. Mi megvédjük a határainkat és semmilyen migránselosztásban nem veszünk részt soha.

– Jövőre európai uniós és önkormányzati választások is lesznek. Elképzelhetőnek tart-e egy jobboldali fordulatot az Európai Unióban?
– Az európai jobboldal meg fog erősödni. Hogy ez elég lesz-e a fordulathoz, azt nem tudom, de mindent meg kell tennünk érte. Ez azonban nemcsak ideológiai kérdés, hanem nagyon gyakorlati is. Ma például a magyar baloldal európai parlamenti képviselői azon dolgoznak, hogy ne kapjuk meg azokat a nekünk járó pénzeket Brüsszeltől, amiből a tanárbéremelést felgyorsíthatnánk. Ők keresnek havi 6 millió forintot és mindent megtesznek azért, hogy egy magyar tanár ne kereshessen bruttó 800 ezret. Ezt a magatartást kár szavazatokkal támogatni.

– Végül a nemzeti konzultációról! Miért fontos a szuverenitásvédelem kérdése most különösen Magyarországnak, és Ön szerint mi történhet akkor, ha sikeres lesz a konzultáció? Gondolok itt arra, hogy Brüsszelt érdekelni fogja-e egyáltalán az eredmény?
– A magas részvétel a nemzeti konzultáción Brüsszelnek is világos üzenet a magyar választók részéről. A brüsszeli küzdelmek során ez jelentheti a stabil hátországot a kormánynak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában