Szegedi hírek

2023.12.26. 14:58

Megépülhet az egyházmegye új iskolája

Egy kormányrendelet szerint már szinte biztos, hogy megépülhet a Szeged-Csanádi Egyházmegye a Szent Gellért Fórum mellé tervezett sportközpontja és iskolája Szegeden. Ez ellen a városi közgyűlés baloldali többsége és a városvezetés kézzel-lábbal tiltakozott, még változtatási tilalmat is elrendeltek a területre, de most úgy néz ki, hiába.

Suki Zoltán

Itt épülhet az új iskola. Fotó: Karnok Csaba

December 23-án jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amelyik szerint már biztosan megépítheti a tervezett iskoláját a szegedi stadion mellet a Szeged-Csanádi Egyházmegye. A rendelet kiköti, hogy az építkezéskor csak annyi fát lehet kivágni, amennyit mindenképpen muszáj. Magyarán, szó sincs a hat hektárnyi erdő kiirtásáról. Ráadásul az is szerepel benne, hogy az épületekre „zöld tetőt” kell tenni, és további zöldfelületeket is ki kell alakítani.

Korábban megírtuk, hogy egy új iskolát szeretne építeni az egyházmegye Szegeden, amihez az állam olyan területet biztosít, ami jelenleg egy gondozatlan erdő, és nem mellesleg a stadion mellett van. Csakhogy ez nem tetszett a szegedi városvezetésnek és a baloldali többségnek, ezért minden elképzelhető eszközzel próbálták megakadályozni az új oktatási intézmény létrehozását. Először a Momentum kezdett aláírásgyűjtésbe a fakivágások ellen, de ez még csak a kezdet volt. A szegedi közgyűlés legutóbbi ülésén elfogadták Nagy Sándor alpolgármester előterjesztését, és elrendelték a területre a változtatási tilalmat, annak ellenére, hogy az nem önkormányzaté. Ráadásul még a közgyűlés előtt megjelent egy másik kormányrendelet arról, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyekben és területkezelésben, amilyenek például a Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásai is, a városvezetés nem rendelhet el „változtatási tilalmat”. Botka László válasza az volt, hogy „jogvita” lesz az ügyben. Ha lesz is, annak nem sok értelme lesz, a mostani kormányrendelettel ugyanis nem lesz egyszerű szembemennie a városvezetésnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában