Helyi közélet

2023.12.22. 20:30

Óvják a prímás makói szobrát

Szabó Imre

Fátyol Misi vonója eddig a vandálok célpontja volt. Fotó: Szabó Imre

Úgy tűnik, sikerült megoldást találni arra a problémára, hogy a vandálok többé ne rongálják meg Fátyol Misi cigányprímás szobrát a főtéren.

Kiss Jenő Ferenc makói szobrász bronz alkotását 2009-ben, az azóta elhunyt zenésztárs, Bozsogi Attila javaslatára állították fel a Korona szomszédságában. Azért ott, mert az ottani vendéglőben sokat muzsikált. Az azóta eltelt időben a szobrot számos esetben megrongálták. A tettesek célpontja kivétel nélkül a figura jobb kezében lévő, leeresztett vonó volt, azt ugyanis eddig könnyű volt letörni. Az önkormányzat ilyenkor feljelentést tett, és volt, hogy sikerült is megtalálni az elkövetőt, a helyreállítás után azonban – előfordult, hogy alig néhány hónap múlva – megint tönkretették. Mint akkoriban megírtuk, ezek az esetek nagy, nem egyszer országos felháborodást keltettek.  

Fotó: Szabó Imre

Néhány hónapja azonban alighanem sikerült elejét venni a további vandál akcióknak: a vonó végét egy vékony fém pálcával a talapzathoz rögzítették, hogy ne legyen egyszerű letörni. És úgy néz ki, a dolog működik, mostanában ugyanis nem kaptunk hírt a szobor elleni újabb barbár támadásról. Ami a szomszédságban felszerelt térfigyelő kamera miatt persze amúgy sem tanácsos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában