Szegedi hírek

2023.12.15. 11:29

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az SZTE és a NEKÜ

Az egészségügyi kutatás-fejlesztések, technológiatranszferek, a klinikai vizsgálatok és az orvos-gyógyszerészeti kutatások, valamint az oktatás területén kötött stratégiai együttműködési megállapodást a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökség (NEKÜ) Nonprofit Kft. és a Szegedi Tudományegyetem 2023. december 14-én, a szegedi egyetem központi épületében.

Delmagyar.hu

Fotó: Bobkó Anna

A Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság célja a Magyarországon folyó klinikai vizsgálatok és orvostudományi kutatások szakmai, tárgyi és személyi feltételeinek javítása, az ezzel kapcsolatos képzések támogatása. Küldetése továbbá új, hazai fejlesztésű termékek kidolgozásának támogatása és Magyarország népszerűsítése a nemzetközi színtéren az egészségügyben zajló kutatás-fejlesztésekkel kapcsolatban.

Az SZTE és a NEKÜ 2023. december 14-én aláírt együttműködése kiterjed az egészségügyi kutatás-fejlesztés, technológiatranszfer, a klinikai vizsgálatok és az orvos-gyógyszerészeti kutatások, valamint az oktatás területére.

Az együttműködés kapcsán Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta: a szegedi egyetem folyamatosan és tudatosan keresi azokat az intézményeket, piaci szereplőket, amelyek az egyetemhez hasonlóan kiválóságra törekszenek. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ miatt a Tisza-parti intézmény egészségtudományi fókusza különösen erős. Szegeden komoly hagyományai vannak a kutatás-fejlesztésnek — utalt a szegedi egyetem két Nobel-díjas tudósára: Szent-Györgyi Albertre és Karikó Katalinra. Az együttműködésnek köszönhetően több klinikai vizsgálat kezdődhet az egyetemen — az új, innovatív terápiák szélesebb körben elérhetővé válhatnak a dél-alföldi régió lakosainak.

Dr. Tarnai Judit, a NEKÜ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az együttműködés eredményeként a betegek számára sokkal gyorsabban és nagyobb számban válnak elérhetővé az innovatív terápiák. – A NEKÜ és az SZTE közös célja, hogy hozzájáruljunk a hazai gyógyítás nemzetközi elismeréséhez, továbbá jelentős szakmai és tudományos eredményeket érjünk el – fogalmazott Dr. Tarnai Judit.

A Szegedi Tudományegyetemen a szponzorált és akadémiai kezdeményezésű klinikai kutatásokat az SZTE Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ Gyógyszertudományok és Klinikai Kutatások Kompetencia Központ segíti. A központ célja, hogy menedzsment és koordinációs szolgáltatásai révén segítse a vizsgálatok gyors és precíz lebonyolítását, a vállalt betegszámok elérését, valamint a folyamatban lévő vizsgálatok számának növelését.

A stratégiai együttműködési megállapodást Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja és Dr. Tarnai Judit, a NEKÜ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója írta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában