A klímabarát óvodások segítenek dönteni

2023.12.22. 08:20

Vajon mű vagy igazi karácsonyfánk legyen idén?

Tartós műanyag, kivágott, netán gyökeres fenyő? Sok otthonban ragaszkodnak megszokott hagyományokhoz, ha a karácsonyfa kiválasztásáról van szó. A Klímanócskák közössége segít dönteni.

Tábori Szilvia

Némi figyelemmel sok lehetőségünk van jól választani karácsonyfát. Illusztráció: Nagy Norbert

Az igazi és a műfenyő közötti dilemmában segíthet a vásárhelyi Szabadság téri Óvoda környezettudatos szemléletű Klímanócska közössége. Vezetőjük, a pedagógiai program kidolgozója, Bozókiné Szabó Ildikó a gyerekekkel együtt értékes tanácsokat fogalmazott meg. Szerintük bár elsőre pazarlásnak tűnhet, hogy minden évben új fát vágunk ki csak azért, hogy egy-két hétig a lakásunkat díszítse, de a műfenyő ökológiai lábnyoma ehhez képest sokkal nagyobb. 

A legtöbb anyaga ugyanis PVC, ami a legszennyezőbb műanyagok egyike. A fenyőfák Magyarországon növekszenek, kivágás után újat ültetnek és amíg növekszenek, addig is tisztítják a levegőt. De a klímabarát közösség szerint készíthetünk alternatív karácsonyfát is. Azoknak viszont, akik a gyökeres fa mellett döntenek, hogy később kiültessék kertjükbe, nem árt néhány dologra figyelniük. Ha ugyanis a gyökeres fa 8-10 napnál tovább melegben van, elindul a vegetáció, a növény sejtjei megtelnek vízzel, vagyis az eddig fagyálló sejtfolyadék felhígul, és a fagyáspontja feljebb kerül a 0 fokhoz.

Kiültetéskor akár egy kisebb fagy is kárt okozhat a növényi sejtekben, a jégszilánkok elbánnak a sejtfalakkal és vége a fának. Tehát pár napnál ne legyen tovább a meleg házban, enyhe időben ültetéskor takarjuk be lombbal a tövét, hogy ne fagyjon meg a gyökérzóna. A fagyott földből sem tud a növény vízhez jutni. Ugyanez a helyzet a teraszon és erkélyen teleltetett gyökeres fákkal, ha esetleg a cserépben megfagyna a földjük. A növénynek télen is van keringése és szabályosan kiszáradhat, mert a jégszilánkot nem tudja felszívni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában