Helyi közélet

2023.12.30. 15:40

Zákányszéken is a katasztrófavédelemhez került a kéményseprés

Januártól a katasztrófavédelem végzi a kéményseprési munkálatokat Zákányszéken is.

Delmagyar.hu

illusztráció

Fotó: Hüvösi Csaba

Január 2-től Zákányszék kéményseprőipari közfeladatait a katasztrófavédelem Kéményseprőipari Szerv látja el. A változás kapcsán egy részletes tájékoztatót tett közzé a katasztrófavédelem az önkormányzat honlapján.

Felhívják a figyelmet például arra, hogy a változástól függetlenül továbbra is elengedhetetlen, hogy évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a készülékek szabálytalan kivitelezése, illetve a karbantartás és a rendszeres műszaki felülvizsgálat elmulasztása. A rendszeresen karbantartott fűtőeszköz nemcsak biztonságos, de gazdaságosabban is működtethető.

A katasztrófavédelem tájékoztatójából kiderül: ha a családi házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot egyeztet. Ezt online megteheti a tulajdonos a katasztrófavédelem honlapjának ügyfélszolgálati oldalán. Telefonon az ingyenesen működő 1818-as számot hívják. Rövid adatvédelmi információk után válasszák a 9-es, 1-es majd ismét az 1-es gombokkal az Időpontfoglalás menüt, ahol a bejelentkező ügyintéző, a hívó adatainak felvételével elindítja a vizsgálati időpont egyeztetési folyamatát. A katasztrófavédelem munkatársa visszahívja az ügyfelet, és megbeszélik az ellenőrzés napját és idejét. Lehet időpontot egyeztetni emailben is, a levelet a [email protected] címre kell küldeni. Postai úton a BM OKF GEK részére címzetten, 1903 Budapest, Pf.: 314. címre küldve. 

Amennyiben családi házban él és a házba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprést egy-, vagy kétévente kötelező megrendelni egy szolgáltatótól, ezeknél az ingatlanoknál kéményseprésért fizetni kell. A megrendelés gyakorisága attól függ, hogy milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva. Ha a házban szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente. Ezen a linken a település irányítószámának beírásával ki lehet keresni azt, hogy az adott településén mely kéményseprőipari szolgáltató cégtől lehet megrendelni a munkát. Itt pedig az excel-táblázatban is kikereshető az illetékességgel rendelkező szolgáltató.

Amennyiben társasházban él és a lakásba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő értesítést követően érkezik és ingyen elvégzi a munkát.

Amennyiben társasházban él és a lakásba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő magától érkezik, de a munka díját ki kell fizetni. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor az egész munka díját, ha a lakás a társasház gyűjtőkéményére van csatlakoztatva, akkor a munka rá eső részét kell kifizetni, például egy tízlakásos társasház esetén a munkadíj egytizedét.

A katasztrófavédelem minden kéményseprője, arcképes igazolvánnyal rendelkezik, egységes munkaruhát visel és a munkavégzéshez biztosított autójuk is jól megkülönböztethető, a katasztrófavédelem feliratai, színei jól láthatóak rajta. Felszerelésük korszerű és teljes, minden szerszámuk, mérőműszerük biztosított. Készpénzt nem kezelhetnek, és nem fogadhatnak el, ahol megrendelésre díjköteles munkát végeznek, azt utólag, számlán kell megfizetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában