Helyi közélet

2023.12.11. 15:20

Zöld energiát használnak a napcellákkal a Pollákban

Több mint 50 napcella termeli a zöld energiát a HSZC Pollák Antal Technikum épületének tetején. Így 30 kW teljesítménnyel az iskola éves energiaszükségletét fedezhetik a napenergia felhasználásával – hangzott el a beruházás hétfői ünnepélyes átadásán az iskolában.

Darók József

Már működik a Pollák-technikum tetőszintjén a napenergia-rendszer, megtörtént az ünnepélyes átadás is. Fotó: Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum

A Bali Solar Kft. kivitelezésében készült el a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Szentesi Pollák Antal Technikumában az a zöld energia beruházás, aminek eredményeképpen az iskola tetőszintjére több mint 50 napcella került fel. Az energiatermelő berendezések összes beépített teljesítménye csaknem 30 kW. 

Hétfőn a technikumban hivatalosan is átadta Hegedűs Zoltán, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum kancellárja és Bali János, a Bali Solar Kft. ügyvezetője, valamint a Solaredge Technologies Magyarország Kft. képviseletében Tóth István, a gyártó cég sales managere a technikumban kiépített napcellarendszert.

Nagyon örültünk annak, hogy pályázhatunk erre a munkára, én ide jártam szakközépiskolába, és nagyon jó szívvel gondolok a Pollákra

 – kezdte Bali János, a Bali Solar Kft. ügyvezetője. 

Ezért még külön egymillió forint értékű ajándékot is vittek: hat darab, különböző teljesítményű napelempanelt, valamint egy mérőberendezést, ami az iskolában kimutatja, követhetővé teszi az energiatermelését. Azzal a szándékkal tették ezt, hogy az oktatásban nagy szerepe lesz. Akkorára méretezték a rendszert, hogy az iskola egész éves energiaszükségletét kiváltsa, és köszönhetően Szabó Zoltán Ferenc polgármesternek még megfelelő időben adták be az igénylést, így 100 százalékos támogatással valósulhat meg a beruházás. A gyártó céggel való tartós együttműködést példázza, hogy ez az ezredik Solaredge márkájú rendszer, amit felszereltek.

A zöld energia felhasználását a diákok folyamatosan figyelemmel kísérhetik, ugyanis az aulában található óriás TV-ken megjelenik a pillanatnyi energiatermelés, a helyben történő fogyasztás és a hálózatba való visszatáplálás. A kijelző azt is megjeleníti, hogy hány fa kivágását akadályozzuk meg a napenergia felhasználásával, és hogy mennyivel járultunk hozzá a szén-dioxid kibocsátás csökkenéséhez

 – részletezte Kovács Attila, a technikum igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában