Helyi közélet

2024.01.18. 10:11

A falusi turizmust fejlesztenék Bordányban

Tanács Gábor, Bordány polgármestere is értékelte a falu 2023-as évét. Úgy látja, programban és fejlesztésben sem volt hiány tavaly.

Arany T. János

A költségvetés szempontjából a legfontosabb fejlesztésnek a közvilágítás korszerűsítését tartja a polgármester.

Fotó: Török János

2023 is nehéz év volt mindannyiunk számára. Számos fejlesztést sikerült megvalósítanunk, és civil szerveze­teinknek, intézményeinknek köszönhetően sok szép program örvendeztette meg az itt élőket. A takarékos, fegyelmezett gazdálkodásnak köszönhetően pozitív mérleggel zárjuk az évet, a kis pénzmaradványunk pedig a remények szerint átsegít a jövő évi nehézségeken

 – fogalmazott Tanács Gábor.

A költségvetés szempontjából a legfontosabb fejlesztésnek a közvilágítás korszerűsítését tartja a polgármester. A LED-technológiának köszönhetően jelentős összeget tudnak megspórolni mind havi, mind éves szinten. A meghirdetett lakossági LED-csereprogramnak köszönhetően közel kétszáz háztartásban cserélték ki az összes régi izzót, ez a megtakarítás pedig közvetlenül a bordányi családokat segíti.

Mint elmondta, a település vállalkozóit, szolgáltatóit segíti az az elképzelés, hogy a jövőben hangsúlyt szeretnének fektetni a falusi turizmusra is. Ennek egyik nagy bástyája lehet a Szarmata Régészeti Park, amelynek átadását követően már egy országosan egyedülálló turisztikai attrakcióval büszkélkedhet Bordány.

Sikeresen zárták az Integrált Szociális és Egészségügyi Központ felújítását célzó projektjüket is. Az ellátás színvonalának megtartása miatt mindenképpen fontos volt a közösségi terek felújítása, új eszközök beszerzése

 – közölte.

Jól halad már az új bölcsődénk építése is, állnak a falak. A 250 négyzetméteres különálló épületben két csoportszoba és a hozzájuk tartozó kiszolgálóhelyiségek készülnek el. Ugyancsak folyamatban van a külterületi záportározó és az azt tápláló belterületi esővíz-elvezető rendszer felújítása. Településünk is csatlakozik a vízmegtartási programokhoz, azt szeretnénk, ha a településen keletkező, illetve az ide hulló vizet minél sokrétűbb megoldások alkalmazásával tudnánk helyben tartani. Ugyancsak zajlik a külterületi útjaink egy szakaszának felújítása. Még 2023-ban megindítottunk közbeszerzéseket, de ezek már csak idén valósulnak meg. Ilyen fejlesztés a Bordányt Zákányszékkel és a Bordányt Zsombóval összekötő kerékpárutak megépítése

 – foglalta össze Bordány 2023-as évét a település polgármestere, Tanács Gábor.

Számos sikeres beruházásról, rendezvényről számolt be Tanács Gábor, Bordány polgármestere évértékelőjében, de a napelemes világítótestek cseréje még várat magára. Nem találtak olyan beszállítót, aki az időjárási körülményeknek és a szabályozásnak megfelelő berendezést tudna szállítani.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában