Szegedi hírek

2024.01.22. 11:30

A matek felvételi volt a nehezebb, mégis az sikerült jobban

Bár érzésre a matematika felvételi feladatsor volt nehezebb, az idén felvételiző általános iskolásoknak azonban az mégis jobban sikerült, mint a magyar. A pontos eredményekre a legtöbb fiatalnak a jövő hónap elejéig várnia kell, február 9-ig kell kijavítani minden felvételiztető középiskolának a dolgozatokat.

Timár Kriszta

A Zrínyi-iskola végzősei szerint a matek feladatsorra nem volt elég idő, a magyar könnyű volt. Fotó: Gémes Sándor

Szombaton több mint 70 ezer diák írta meg a központi felvételi vizsgát, mivel ez az egyik felvételi követelmény a 4, 6 vagy 8 osztályos gimnáziumokba. Ahogy minden évben, idén is sok szülő felháborodott azon, milyen nehéz volt a feladatsor, nem árt azonban figyelembe venni, hogy ennek éppen az a célja, hogy differenciálni lehessen a diákokat vele. Hiszen ha minden jó képességű fiatal hibátlanra meg tudná írni, nem lenne alkalmas arra, hogy rangsoroljanak a segítségével.

Fotó: Gémes Sándor

Elsősorban a nyolcadikosok által megírt feladatok vannak ilyenkor középpontban, hiszen az valóban azt befolyásolja, hol tanulnak tovább a fiatalok: aki 6 vagy 8 osztályos gimnáziumba felvételizik, egy kevésbé sikeres feladatlap megírását követően legrosszabb esetben marad a régi osztályában. A ballagók azonban emiatt akár le is csúszhatnak a hőn áhított iskoláról. Így cikkünkben mi is ezzel a feladatsorral foglalkozunk.

Hogy mennyire szubjektív, hogy milyen volt a diákok szerint a felvételi, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy vannak, akik a magyarra, mások a matematikára panaszkodtak. Többen vannak egyébként az utóbbiak táborában. Mi a Zrínyi-iskola végzőseit kérdeztük meg, akik szerint a matematika feladatsorra nem volt elég idő. Kifejezetten nehéznek több feladatot is megneveztek: az utolsó, klasszikusan legösszetettebb példa mellett a diagramos és a geometria témájú feladatokat is megemlítették. A magyarról azt mondták, az könnyű volt.

Ehhez képest van már iskola, ahol kijavították a dolgozatokat, az eredmények pedig nem ezt az érzést támasztják alá. A fővárosi Alternatív Közgazdasági Gimnázium statisztikája szerint a tavalyihoz hasonló matematika és a tavalyi átlaghoz képest 5 ponttal alacsonyabb magyar átlageredmények várhatók országosan, vagyis utóbbi tárgyból születtek gyengébb eredmények.  Mint írták, 2021-től kezdve az a szándék sejthető, hogy a vizsgadolgozatok összeállítói a matematika dolgozatok nehézségét a magyarhoz akarják igazítani, hogy ne legyen akkora előnye a jó matekosoknak a jó magyarosokhoz képest. A kétféle dolgozat átlagai között az utóbbi években már csak 2-3 pontos a különbség, korábban gyakran volt 10 pont feletti különbség is, a magyar javára.

A központi írásbelin elért pontszámokról február 9-ig értesíti a diákokat a vizsgát szervező iskola. Ilyenkor az iskolák általában a honlapjukon is közzétesznek egy jegyzéket, amiben az azonosító alapján meg lehet nézni, ki hány pontot ért el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában