Napszínes

2024.01.29. 21:30

Annyi a télnek?

Suki Zoltán

Ne igyunk előre a medve bőrére! Fotó: Juhász Erzsébet

Fotó: Picasa

Jó napot szerzett nekünk Juhász Erzsébet, aki ezt a képet küldte be a szerkesztőségbe. Újszegeden fényképezte le, hogy kinyílt a téltemető virág. De ez egyébként lehet, hogy csak figyelemelterelés, és egyáltalán nem jelenti azt, hogy vége is a télnek, pedig már nagyon jó lenne. A virágot egyébként, mivel gyakran már február végén virágba borítja az erdők avarját, télikének is nevezik. Csakhogy ne felejtsük el, hogy időnként a hóvirág is csúf tréfát űz velünk. Meglátjuk, hogy virágzik, és már vesszük is elő a rövidnadrágot, meg a miniszoknyát, aztán pár nappal később költözhetünk vissza a hosszú textilbörtöneinkbe. Úgyhogy, ha rám hallgatnak, ne örüljenek túlságosan egyelőre, mert koránt sem biztos, hogy márciusban nem lesznek mínuszok.

A téltemetőre visszatérve egyébként érdekes, hogy Magyarországon nem őshonos, azonban nálunk a 17. században elkezdődött betelepítéseket követően a kertekből, gyümölcsösökből, parkokból, temetőkből kivadulva a vadonban is szétterjedt, és a magyar flóra része lett. A természetben főleg gyertyános-tölgyesekben, cseres-tölgyesekben, keményfa-ligeterdőkben található meg. És nagyon szép. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában