Helyi közélet

2024.01.01. 20:21

Arattak és vetettek is a rabok

Jó volt a termés a Nagyfa-Alföld Kft-nél tavaly. A vetést és az aratást is a Szegedi Fegyház és Börtön rabjai végezték.

Suki Zoltán

A visszailleszkedésben is segít a munkavégzés. Fotó: BVOP

A büntetés-végrehajtás szántóföldi növénytermesztéssel és állattartással foglalkozó gazdasági társaságainál a kézimunkát igénylő feladatokat minden évben – részben, vagy egészben – az elítéltek végzik a földeken – tájékoztatott a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP). Azt írták, hogy tavaly is több tonna kukoricát, szóját és napraforgót arattak a Nagyfa-Alföld Kft. termőföldjein. A Szegedi Fegyház és Börtön fogvatartottai ezenkívül egyhektárnyi fokhagymát és háromhektárnyi vöröshagymát is betakarítottak. Október közepén pedig csaknem háromszáz hektáron vetettek búzát, repcét és őszi fokhagymát. Közben leszedték a fűszerpaprikát és segítettek a learatott termények csoportosításában.

Fotó: BVOP

A BVOP azt írta, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben ítéletüket töltő rabok egy része évről évre lehetőséget kap arra, hogy a börtön falain kívül végzett munkával szimbolikusan enyhítsen az általa okozott károkon, és közben haladjon a visszailleszkedésével a társadalomba. Az úgynevezett jóvátételi programoknak köszönhetően szépülnek meg kórházak, gyermek- és idősotthonok, iskolák, óvodák és közterek. Emellett pénzt is tudnak keresni a rabok.

Fotó: BVOP

De nem csak a szegedi rabok dolgoznak. Tavaly a fogvatartottak nyírták a füvet több szombathelyi temetőben a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet és a Vas Megyei Temetkezési Kft. megállapodása alapján. A szabadságvesztésüket a vármegyeszékhely börtönében töltő fogvatartottak hat, jelenleg is üzemelő köztemetőben végeztek jóvátételi munkát. Április végétől október közepéig a herényi, az oladi, a zanati, a zarkaházi, a szentkirályi és a gyöngyöshermáni temetőben nyírták a füvet és vágták a sövényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában