Szegedi hírek

2024.01.24. 18:22

Botka: Jól élnek a szegediek, de a kormány rossz - Galéria

Ismét Botka László volt a szegedi Közéleti Kávéház idei első vendége, a rendezvényt hagyományosan a városházán tartották. A polgármester hozta a formáját, szinte folyamatosan a kormányt szidta, és időnként más tollával ékeskedett. Bejelentette, hogy ingyenes lesz a tömegközlekedés a diákoknak, és megemelik a szociális támogatásokat.

Suki Zoltán

A szegediek jobban élnek Botka László szerint, mint az ország sok más helyén. Fotó: Karnok Csaba

Egy propagandavideó levetítésével kezdődött Botka László idei szereplése az év első Közéleti Kávéházában szerdán a szegedi városházán. A kisfilmben kizárólag arról volt szó, hogy milyen sikereket ért el Szeged, leginkább uniós beruházásokból, és persze arról, hogy már szinte mindenhol kerékpárutak vannak a városban. Szóval kiderült, hogy Szegeden minden rendben van, és teljesen „élhető város”.

És a polgármester még csak ezután lépett színre, aki a feleségét is magával hozta az eseményre.

A beszélgetés legelején Botka László elmondta, hogy már a vége felé közelítenek az idei költségvetés tervezésének, amelyet majd február elején ismertetnek. A polgármester szerint Szeged idén kevesebb pénzt kap az államtól mint tavaly, de hozzátette, hogy ezzel nem csak Szeged van így.

Megismételte amit már számtalanszor, hogy a szegedi lakosokra nem vetnek ki külön adót, de azt természetesen azt nem tette hozzá, hogy például a tömegközlekedés ebben a városban az egyik legdrágább az országban.

A kormány szapulása még tartott egy darabig, de azért az is kiderült, hogy a városnak nincs hitele, és a költségvetés egyensúlyban volt, és valószínűleg lesz is.

Az idei évről Botka László azt mondta, hogy megemelik a szociális alapot. Ekkor már többedjére tért vissza a polgármester arra, hogy emelnek ugyan bizonyos juttatásokon, de az állam nem segít ebben. Elhangzott az is, hogy megemelik az időskorúak és a rokkantellátásban részesülők egyszeri támogatását 20 ezer forintra, és azt is bejelentette, hogy április 1-től ingyenes lesz a tömegközlekedés a 14 éven aluli diákoknak. Természetesen ez sem Botka László találmánya, Lázár János építési és közlekedési miniszter már korábban bejelentette, hogy az egész országban így lesz ez.

Kitért arra is, hogy az idei költségvetés főösszege 90 milliárd forint körüli lesz. Ekkor említette meg, hogy szerinte a szegediek jobban élnek, mint az ország sok más helyén. A polgármester elmondta azt is, arra készül, hogy Magyarország megkapja az uniótól a zárolt pénzeket, amelyből jócskán jut majd Szegednek is.

Szó esett arról is, hogy Szeged lakosságszáma csökkent, és természetesen erről is a kormány tehet. Hogy ez változzon, 50 ezer forint egyszeri támogatást kap minden szegedi gyermeket szülő kismama.

Ezután ért el a polgármester a BYD gyárhoz. Erről azt mondta, hogy a cég nem akart „direkt” Szegedre jönni, összesen öt várossal tárgyaltak. Arra, hogy Szegedet választották, az kizárólag a kínai cég döntése volt, egyebek mellett az autópályák, és az egyetem miatt. Ezután elárulta, hogy tavaly többször is tárgyaltak a kínaiakkal. És megerősítette, hogy akkumulátort nem gyártanak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában