Helyi közélet

2024.01.31. 15:40

Busszal viszi az önkormányzat orvosi szűrésre a kübekháziakat

Méhnyakrákszűréssel kezdődik a tavaszi szűrővizsgálat-kampány Kübekházán. Az önkormányzat saját busszal viszi Szegedre a jelentkező lakókat, így azok is megvizsgáltathatják magukat, akik nem tudják megoldani az utazást.

Timár Kriszta

Molnár Róbert polgármester lapunknak elmondta, több mint 20 éve gondoskodnak így a lakosság egészségéről. Archív fotó: Karnok Csaba

Idén is rendeznek önkormányzati finanszírozású szűrővizsgálatokat Kübekházán. Molnár Róbert polgármester lapunknak elmondta, több mint 20 éve gondoskodnak így a lakosság egészségéről.

Nagyon fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a prevenció és az egészségtudatosság fontosságára. Látjuk a várólistákat is, nagyon nehéz most bejutni a különböző szakrendelésekre, ezért mindent megteszünk, hogy amit csak lehet, helybe hozzuk a kübekháziaknak

 – mondta. Tavasszal és ősszel szerveznek a településen orvosi vizsgálatokat. Ilyenkor a szakorvosok mennek Kübekházára, így a mozgásukban korlátozott, vagy kevésbé mobilis nők és férfiak is el tudnak jutni azokra a szűrésekre, melyekért máskülönben Szegedre kellene utazniuk. Amit sokan a felmerülő nehézségek miatt nem tesznek meg.

Amit csak lehet, helybe hozunk a lakosságnak. Idén is lesz fül-orr-gégészeti, ortopédiai, szemészeti szűrés, csontsűrűség-mérés és dolgozunk azon is, hogy érsebész is jöjjön. Az orvosok munkadíját az önkormányzat fizeti, ami minden kampány esetében több százezer forintot jelent 

– mondta el Molnár Róbert.

Az idei első vizsgálat a méhnyakrákszűrés lesz, melyet egy jogszabály-változtatás miatt már nem lehet kitelepüléseken végezni. Éppen ezért a kübekházi önkormányzat busszal utaztatja Szegedre a jelentkezőket.

A február 14-i, első körben nyolc személy vizsgálatára van lehetőség, de további időpontokat fogunk igényelni mindaddig, míg a jelentkezőket teljes egészében le nem szűrjük. A vizsgálatokon való részvétel és a szállítás ingyenes, a TAJ-kártyát és a személyes okmányokat kell csak a jelentkezőknek magukkal hozniuk

 – tájékoztatott a polgármester.

Az önkormányzati szűrővizsgálatoknak egyébként már megtapasztalták a gyakorlati jelentőségét: volt olyan lakó, akinél egy ilyen vizsgálat alkalmával találtak kezdődő daganatot. Mivel idejében felfedezték, ma már teljesen egészséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában