Vízkereszt

2024.01.07. 17:45

Csónakból szentelték meg a Marost – Galéria

Makón vasárnap a görögkatolikusok újra megszentelték a Marost. A szertartás rendkívül látványos volt, hiszen azt ezúttal – hosszú idő után először – Kocsis Fülöp metropolita végezte el, ráadásul a folyóban, egy lehorgonyozott csónakból.

Szabó Imre

Kocsis Fülöp metropolita megszenteli a Marost. Fotó: Makói Városi Televízió

A bizánci egyháznak ősi, nagy ünnepe Vízkeresztkor az élő vizek megszentelése. Ilyenkor arra emlékezünk, hogy egykoron Jézus – 30 éves felnőttként – magára vette a keresztséget Keresztelő Szent Jánosnál a Jordán vizében. Erre valójában nem volt szüksége, hiszen ő bűntelen volt, de ezzel egy gesztust gyakorolt az emberek felé. Arra szólította őket, hogy kövessék

 – mondta Kocsis Fülöp metropolita annak kapcsán, hogy a görögkatolikus közösség Makón megszentelte a város folyóját. Hozzátette: ennek az az üzenete, hogy Isten nem csak távolról ad az embernek útmutatást, hogy hogyan éljen, hanem valóságosan belép az életünkbe.

A különleges szertartásra vasárnap délben, az Istenszülő Oltalma görögkatolikus templomban tartott szent liturgiát követően, Vízkereszt ünnepén, a Maros-parti strandnál került sor. Rendkívül látványos volt, hiszen azt hosszú idő után maga Kocsis Fülöp, ráadásul a folyóban, egy lehorgonyozott csónakból végezte el. A keresztet a vízbe merítette, ivott a megszentelt vízből, majd meghintette vele a parton álló híveket. Elmondta: hasonlót egyszer Lengyelországban, a Visztulánál élt át. Ilyen szertartást egyébként szerte az országban több helyen végeztek a görögkatolikusok – a Dunát például Budánál szentelték fel. Ez nem egyszeri alkalom: minden évben szokás megismételni, legtöbbször azonban a folyó partjáról.

A Maros-szentelést követően az érsek, valamint Biró István makói parókus és Farkas Éva Erzsébet polgármester a strand területén együtt ültetett egy fát. A különleges eseménynek ezzel állítottak emléket.

Félezren vannak

Biró István 10 évvel ezelőtt vette át a makói parókiát. -– Ez egy nagyon ősi közösség, de a történelem megviselte. Létszáma ezért mára megfogyatkozott, de akik ide tartoznak, nagy erőt képviselnek – mondta. Hivatalosan, a népszámlálás szerint mintegy félezren vannak, fiatalok és idősek is tartoznak hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában