Helyi közélet

2024.01.04. 19:30

Európának határozott lépéseket kell tennie a migrációval kapcsolatban

Egyre több az olyan terrorakció, amelyet migránsok hajtanak végre, ennek ellenére azonban az Európai Unióban nem látszik, hogy komolyan foglalkoznának az üggyel. A migrációs helyzetet a Kossuth rádióban Bakondi Görgy elemezte.

Suki Zoltán

Egyre több a bűncselekményekkel és a terrorizmussal összefüggő esemény. Archív fotó: Karnok Csaba

Európának határozott lépéseket kellene tennie a még súlyosabb, migrációs hátterű események megelőzésére

 – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön. Bakondi György úgy értékelte a helyzetet az MTI beszámolója szerint, hogy "a 24. órán túl vagyunk".

Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban Európa nagyvárosaiban migránsok részvételével olyan események zajlottak – a többi között a Hamász melletti tüntetések –, amelyek azt jelzik, hogy az illegális bevándorlók egyre nyíltabban és egyre erőszakosabban kerülnek konfrontációba az államhatalommal. A bevándorlók ezzel is kifejezik hozzáállásukat a befogadó ország jogrendjéhez, államhatalmi szervezeteihez és lakosságához – tette hozzá Bakondi György.

Szerinte szó sincs a részükről integrációról és felzárkózásról, hiszen egyre több a bűncselekményekkel és a terrorizmussal összefüggő esemény. A főtanácsadó a júniusi európai parlamenti választásokra utalva közölte: abban bíznak, hogy az említett, súlyos következményekkel járó események talán majd az idén fordulathoz vezetnek az európai szintű döntéshozatalban.

Bakondi azt mondta, hogy a nemzetállamok szintjén egyre inkább érik a magyar álláspont elfogadása, amely szerint az érkezőket az Európai Unió határain kívül kell megszűrni, csak azokat szabad beengedni, akiknek a jogi előírások alapján a hatóságok menekültstátuszt biztosítanak.

Arra is kitért a rádióműsorban, hogy egyre több azon tagállamok száma, amelyek a schengeni övezethez tartoznak és visszaállították a határellenőrzést. Ezek az államok úgy ítélik meg, hogy az érkező migránsok száma és a társadalmi veszélyességük miatt határozott lépéseket kell tenni a bejutás megakadályozására. Kiemelte, hogy 80 százalék fölött van azoknak az illegális bevándorlóknak az aránya, akiket ugyan kiutasítottak valamelyik uniós országból, de az intézkedést nem hajtották végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában