Helyi közélet

2024.01.15. 08:20

Kinőtték az óvodát, új csoportszobát építenének

Az elmúlt év könnyebb volt már a mártélyi önkormányzatnak, mint az azt megelőző. A település adósságát teljes mértékben kifizette a település.

Kovács Erika

2023-ban a bölcsőde és az óvoda kapja a hangsúlyt Mártélyon – tudtuk meg Ambrus Istvántól. Fotó: Kovács Erika

A 2022-es esztendőnk arról szólt, hogy konszolidáljuk azt a helyzetet, amit megörököltünk

 – mondta Ambrus István, Mártély polgármestere, akit 2022. augusztus 7-én választottak a település vezetőjévé. 

A túlélésért küzdöttek, hiszen több mint 42 millió forint adósságuk volt, ami az éves szinten befolyó normatív támogatások több mint egyharmadával volt egyenlő, ráadásul erre az időszakra esett a rezsidíjak drasztikus emelkedése is.

2022 végére, mint ismeretes, a vásárhelyi önkormányzat felé lévő adósságunkat teljes mértékben rendeztük. 2023 augusztus végére pedig a még megmaradt tartozásunkat is kifizettük, ami szerintem hatalmas eredménynek számít. Mindezt úgy, hogy közben fejlesztettünk is

 – említette meg Ambrus István. Elárulta, úgy hagyták maguk mögött az óévet, hogy több mint 70 millió forint volt a számlájukon.

2023-ban Mártélyon elkészült a járdaprojekt. Erre még az előző településvezetés nyert pályázati forrást, végül azért nem építették meg, mert 11 millió forint önerőt kellett hozzátenniük, de az akkori önkormányzatnak nem volt pénze rá.

 Nem akartuk visszaadni az elnyert pályázati pénzt, ezért kigazdálkodtuk az önerőt. Még 2022-ben forrást nyertünk, közel 47 millió forintot minibölcsőde kialakítására is. Próbálunk többletforrást szerezni, ha kell, az önkormányzat saját forrásból is kiegészíti ezt a projektet, mert időközben nagyon felmentek az építőipari árak. A bölcsődére szükségünk van, nagyon nagy az igény rá

 – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Mártély az elmúlt évben orvosi eszközök beszerzésére is nyert 10 millió forintot. Az eszközök már megérkeztek, hamarosan át is adják a háziorvosnak. A pályázat előfinanszírozású volt, az ellenértékét megkapja Mártély. A Magyar Falu programon belül kaptak forrást az újfaluban lévő Liliom utca aszfaltozására. Napokon belül kihirdetik a közbeszerzés győztesét. A munka tavasszal kezdődik.

Ugyancsak a Magyar Falu Programban 50 milliós óvodafejlesztésre is pályáztak, ami elbírálás alatt áll. Szeptembertől ugyanis már nem minden kisgyermeket tudnának felvenni. Ezért vált szükségessé egy új csoportszoba építése, aminek a tervei elkészültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában