Szegedi egyetemi hírek

2024.01.16. 12:00

Középiskolások versenyeztek a jogi karon

Idén negyedik alkalommal rendezte meg az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara a történelem és a jogtudományok iránt érdeklődő középiskolás diákok számára a Both Ödön Közjogtörténeti Emlékversenyt. Az első díj Nagykőrösre került, a második Szegedre.

Tamási Anna Éva

A versenyzőknek helyben kellett felkészülni az érvelési feladatra női választójogi témában. Fotó: Pétervári Máté

A kar dékánja, Görög Márta professzor által életre hívott, országos szinten egyedülálló verseny fő célja, hogy a diákok még az egyetemi éveik előtt kipróbálhassák magukat az egyetemi közegben.

Számos, hagyományos eszközrendszer mentén intenzív kapcsolatot tartunk a középiskolás diákokkal, segítve életpálya-modelljük fontos mérföldkövét jelentő pályaválasztásukat. Fontosnak tartottam, hogy – a jogi karok közül elsőként

 – létrehozzunk egy olyan, számukra meghirdetett versenyt, amely a tudásra, kreativitásra, gondolkodás készségre és képességre, valamint csapatmunkára épít – fejtette ki Görög Márta dékán.

Mint mondja, a verseny elnevezésével a kar kiemelkedő jogtörténész-egyénisége, Both Ödön előtt tiszteleg a kar, aki egyébként majdnem napra pontosan 100 évvel ezelőtt született. Így az idei verseny emiatt is különleges.

A verseny operatív szervezői, Pétervári Máté és Sziebig Orsolya Johanna adjunktusok sikerként értékelték a verseny első négy évét, amely egyébként a Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő támogatásával valósult meg.

 Úgy érzem, sikerült megvalósítani azt a célunkat, hogy a tizenegyedikes és tizenkettedikes diákok a tudományos kutatás szépségeivel és módszereivel ismerkedjenek. Az ennek megvalósítására alkalmas feladatok azóta is évről évre formálódnak, amelyek élményközpontúvá tételére törekszünk. Ezt szolgálja az is, hogy háromfős csapatok jelentkezését várjuk, így már a versenyre való jelentkezés a közösségépítés irányába való lépés lehet

 – mondta Pétervári Máté.

Hozzátette, hogy a mostani eredmények különösen biztatóak.

 Az idei verseny mindenképp azt bizonyítja, hogy a hagyományos tudományos keretektől való eltávolodásra és a kreativitás fókuszba helyezésére igen fogékony a megszólított korosztály. A történelmi helyzetbe ágyazott újságírás vagy érvelési feladat is a „legjobbat” hozta ki a csapatokból mind a teljesítmény, mind a rendezvény hangulata szempontjából 

– ecsetelte a szervező.

A versenyre idén öt csapat nevezett. Az első helyet a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Technikum és Kollégium szerezte meg Kocsis Szilvia felkészítésével. A második helyre a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai értek oda, a dobogó harmadik fokára pedig a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium állhatott.

A verseny résztvevői és a felkészítő tanárok értékes pénzjutalomban részesülnek. Az első helyezett csapat tagjai pedig további egyösszegű ösztöndíjat kapnak, ha az SZTE jogi karán kezdik meg tanulmányaikat, mivel a kar dékánja fontosnak tartja a tehetséges diákok megszólítását. 
 

A karon nemcsak tiszteljük és megtartjuk a hagyományokat, hanem újakat is teremtünk. 2022 óta az első éves hallgatók eskütétellel pecsételik meg jogi kari polgárrá válásukat, évfolyamszalagot helyeznek el a kari zászlón, s ekkor adjuk át azon Both Ödön versenyen helyezést elért hallgatók oklevél elismerését, akik továbbtanulásuk helyszínéül karunkat választották

 – tette hozzá Görög Márta dékán.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában