Lassan regényt lehet írni Lajos Tibor kinevezésének történetéről

2024.01.29. 17:00

Nehéz követni: a hódmezővásárhelyi önkormányzat elfogad, hibázik, visszavon, megint elfogad

Bő egy hónapon belül harmadszor is megválasztotta Lajos Tibort a Márki-Zay Péter polgármestert támogató közgyűlési többség a január 1-jétől létező, de működési engedéllyel még nem rendelkező Hódmezővásárhelyi Kapcsolat Központ főigazgatójának.

Kovács Erika

A január 18-i rendkívüli közgyűlésen kijavították a HKK alapító okiratában a MÁK által jelzett ellentmondást, de egy másik hibát vétettek, most azt is orvosolták. Fotó: Kovács Erika

A január 29-i rendkívüli közgyűlésen az önkormányzat visszavonta a január 18-i rendkívüli közgyűlésen hozott határozatát, amiben a Magyar Államkincstár (MÁK) kérésére egy hiba miatt módosították a Hódmezővásárhelyi Kapcsolat Központ (HKK) alapító okiratát, de közben egy másik hibát vétettek.

Lajos Tibor megválasztásának és újraválasztgatásának története jól jellemzi a vásárhelyi önkormányzat működését. Hogy ki lesz a főigazgató, ezt már októberben is lehetett tudni, hiszen Márki-Zay Péter még a pályázat kiírása előtt, októberben, úgy mutatta be a Kovács-Küry Idősek Otthona állománygyűlésén Lajos Tibort, hogy őt szánják az új Kapcsolat Központ főigazgatójának. Az algyői férfi akkor néhány hete már a nyugdíjas lakóparkot vezette.

A december 14-i közgyűlés zárt részében Lajos Tibor és egy másik jelölt is bemutatkozott, de a közgyűlés nem dönthetett a pozíció odaítéléséről, mert mire a szavazásra került sor, a képviselők „elszivárogtak” az ülésteremből, nem volt meg a minősített többséghez szükséges szavazó. Ezért néhány nap múlva, december 19-én, rendkívüli közgyűlést tartottak, akkor hivatalosan is megválasztották Lajos Tibort, de csak egy évre.

A kinevezés után a szükséges iratokat benyújtották a MÁK-hoz. Az alapító okiratban az államkincstár ellentmondásokat fedezett fel. A dokumentumban az szerepelt, hogy öt évre választanak főigazgatót, Lajos Tibort ellenben csak egy évre nevezték ki. Emiatt január 18-án, hogy ezt orvosolják, rendkívüli közgyűlést tartott Hódmezővásárhely. Az elvárt javítást megtették, az „öt évre” helyett „legfeljebb öt évre” került és újra megszavazták Lajos Tibor kinevezését. Csakhogy az alapító okirat hatályba lépésének dátumát elírták, a MÁK újból hibát jelzett, ezért kellett összehívni megint egy rendkívüli közgyűlést. Itt három határozati javaslat került a képviselők elé, a korábbi határozatot visszavonták, az új alapító okiratot, a módosítás után egységes szerkezetbe foglalva elfogadták, illetve Lajos Tibor kinevezését is megerősítették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában